Σφοδρή κριτική για "λαϊκισμό" άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της περί χαμηλών ορίων συνταξιοδότησης και μεγάλων διακοπών στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε για τις δηλώσεις Μέρκελ στο "Σύμφωνο Ευρώ Συν" που αποφασίστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ το Μάρτιο.

"Η κ. Μέρκελ ποντάρει ακόμα μία φορά στο λαϊκισμό και στο θυμικό και όχι στα επιχειρήματα" είπε ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Spiegel Online. Ο πρόεδρος του SPD πρόσθεσε ότι "είναι ντροπή η κ. Μέρκελ να διακυβεύει απερίσκεπτα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μόνον και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί αντιευρωπαϊκά ανακλαστικά, αντί να αναλάβει επιτέλους ευθύνη για την Ευρώπη ως σύνολο".

Ο κ. Γκάμπριελ επέρριψε στην καγκελάριο ότι δημιουργεί κλίμα στις πλάτες του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι "το πρόγραμμα περικοπών, το οποίο επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο λαό είναι άνευ προηγουμένου". Κατηγόρησε επίσης την κεντροδεξιά κυβέρνηση ότι αφήνει να γλιτώσουν ατιμώρητα οι σπεκουλαδόροι και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, μπλοκάροντας τη θέσπιση ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "σχετικοποιεί" τη διατύπωση της καγκελαρίου Μέρκελ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο επιχείρησε σήμερα να μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι εδράζονται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου για το "Σύμφωνο για το Ευρώ συν", όπως ονομάστηκε το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν καλύτερο συντονισμό των πολιτικών τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά, και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σύγκλιση των συστημάτων συνταξιοδότησης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέγκμανς. "Το ζήτημα είναι η σύγκλιση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης με τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια" είπε ο κ. Στέγκμανς. "Η βάση της συζήτησης είναι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ και όχι κάποια ιδέα της καγκελαρίου", είπε ο κ. Στέγκμανς, τονίζοντας ότι "είναι σοβαρό και απαραίτητο". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του ΑΠΕ αν η κ. Μέρκελ θα επαναλάμβανε αυτολεξεί τις δηλώσεις της και εκτός κομματικού ακροατηρίου, π.χ. στη γερμανική βουλή.

Η κ. Μέρκελ μιλώντας σε χθεσινοβραδινή κομματική εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU στην πόλη Μέσεντε στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, είχε πει ότι "το ζήτημα δεν είναι μόνον να μη δημιουργούνται χρέη, το ζήτημα είναι, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία να μη βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη απ' ότι στη Γερμανία, αλλά όλοι να καταβάλλουν λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια - αυτό είναι σημαντικό". Η κ. Μέρκελ είχε προσθέσει ότι "δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει μεγάλες διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες" Αυτό ταυτόχρονα δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό, είχε πει είπε η κ. Μέρκελ.

Κριτική από τους Πράσινους

Σκληρή κριτική για τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ άσκησε και το κόμμα των Πρασίνων. "Η ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζει να συνίσταται κυρίως από αγοραίες δηλώσεις σε κομματικές εκδηλώσεις", είπε ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεν Έτσντεμιρ στο Spiegel Online. "Η αυθαίρετη ανάδειξη ορισμένων σημείων δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Πορτογαλία ούτε την Ισπανία, αλλά ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα", τόνισε ο "πράσινος" πολιτικός. Συνέστησε δε στην κ. Μέρκελ "αντί να δίνει συμβουλές στους ευρωπαίους εταίρους, να προωθήσει επιτέλους έναν συνετό και λειτουργικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής μέσα στην ΕΕ".

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ κον Μπεντίτ, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι "όταν κάποιος μιλάει για οικονομική σύγκλιση, πρέπει να αφήνει κατά μέρος τα απλοϊκά συνθήματα και τις προκαταλήψεις".