Η Βρετανία απέσυρε πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εν εξελίξει από "εχθρικές χώρες" διότι η Ρωσία και η Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα που περιέχονταν σε αρχεία που δημοσιοποίησε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η υπηρεσία κατασκοπείας MI6 απομάκρυνε πράκτορές της από ορισμένες χώρες, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους -τους οποίους δεν κατονομάζει- στο γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στο υπουργείο Εσωτερικών και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν έγγραφα τα οποία περιείχαν λεπτομέρειες για τεχνικές και μεθόδους δράσης των υπηρεσιών πληροφοριών που μπορεί να επιτρέψουν τον εντοπισμό Βρετανών και Αμερικανών κατασκόπων, πρόσθεσε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Πάντως ένας αξιωματούχος στο γραφείο του Κάμερον δήλωσε στη Σάντεϊ Τάιμς ότι δεν υπάρχει "καμιά απόδειξη ότι έπαθε κακό κάποιος".

Μια εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκαν σχόλια.

Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν ο Σνόουντεν να δικαστεί διότι έδωσε στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα. Ο πληροφορικός είχε διαφύγει από τις ΗΠΑ και εντέλει του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Μόσχα το 2013.