Περίπου ογδόντα μετανάστες έχουν ξεκινήσει μια θεαματική διαμαρτυρία στην παραθαλάσσια περιοχή του Βεντιμίλια, στα Ιταλογαλλικά σύνορα.

Κοιμούνται πάνω στα βράχια, ελπίζοντας να καταφέρουν να βρουν την ευκαιρία να εισέλθουν στην Γαλλία, με την βοήθεια κυρίως Ιταλών εργαζομένων που πηγαινοέρχονται καθημερινά στην γειτονική χώρα. Η γαλλική αστυνομία όμως είναι παρούσα στην περιοχή και ανάγκασε τους μετανάστες να απομακρυνθούν από την οδική αρτηρία που συνδέει Ιταλία και Γαλλία.

Παράλληλα, στον σταθμό του Βεντιμίλια βρίσκονται περίπου διακόσιοι πενήντα πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν και αυτοί να περάσουν τα σύνορα με τραίνο. Και στις περιπτώσεις αυτές όμως, σε συντριπτικό ποσοστό, όταν εντοπίζονται από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές συνοδεύονται και πάλι στην ιταλική επικράτεια.

Πολλοί μετανάστες άρχισαν απεργία πείνας αρνούμενοι να δεχθούν το φαγητό που τους μοιράζει ο Ερυθρός Σταυρός ενώ ξεκίνησαν και καθιστικές διαμαρτυρίες.

Στο Μιλάνο η αστυνομία ανάγκασε τις εκατοντάδες Σύρους, Ερυθραίους και Σομαλούς, κυρίως, μετανάστες να απομακρυνθούν από τον εσωτερικό χώρο αναμονής του σταθμού στον οποίο είχαν εγκατασταθεί, με την ελπίδα να μπορέσουν να μεταναστεύουν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Οι περισσότεροι, μεταφέρθηκαν στην πλατεία μπροστά από τον σταθμό, ή σε καταστήματα που έχουν πάψει να λειτουργούν. Σύντομα πρόκειται να διαμορφωθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, δίπλα στον σταθμό, στο κτίριο της πρώην ένωσης εργαζομένων των σιδηροδρόμων.