Η Σερβία, το επόμενο διάστημα, θα εντατικοποιήσει τις διμερείς επαφές με χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι υπάρχει διαρκής επιθυμία του υπουργείου Εξωτερικών να ανανεώσει και να φροντίσει παραδοσιακές φιλίες, έχοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα, όσον αφορά το Κόσοβο.

Η παρουσία μας σε αυτές τις χώρες σε διαφορετικά επίπεδα και οι διμερείς επαφές θα είναι απαραίτητες. Ένα από τα παραδείγματα είναι το Μπαγκλαντές, χώρα που έχει περισσότερους κατοίκους απ' ό,τι η Ρωσία και δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και με την οποία δεν είχαμε καμία επαφή εδώ και πάνω από 20 χρόνια σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Για το Κόσοβο, όπως ανέφερε, γνωρίζουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι και άλλες χώρες ίσως δεν εμβαθύνουν στο πρόβλημα και δεν κατανοούν ότι πρόκειται για παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και ότι μπορεί αύριο να συμβεί και στις ίδιες.

Είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερες επαφές με τις χώρες αυτές, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς στη χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Βελιγράδι.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες έως το τέλος Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, από 18 έως 20 Ιουνίου.

Στις 22 και 24 Ιουνίου σχεδιάζεται επίσκεψη στη Σερβία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί.

Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σερβία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στη Σερβία από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και προετοιμασία για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.