Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση για τις ένοπλες δυνάμεις--περιέχονται μεταβολές που αφορούν την αριθμητική δύναμη των στρατιωτών, αλλά και τη μειωμένη χρηματοδότησή του στρατού στο μέλλον. Τη μεταρρύθμιση παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ. Προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός των γερμανών στρατιωτών θα μειωθεί σε 185 χιλιάδες, από 220 χιλιάδες σήμερα. Οι 170 χιλιάδες θα είναι επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων εφέδρων. Προβλέπονται εθελοντές στρατεύσιμοι, με υποχρέωση για 12μηνη θητεία.

Τον Μάρτιο το Βερολίνο κατήργησε την υποχρέωση των νέων γιά στράτευση. Προβλέφθηκε η επιλογή 15 χιλιάδων εθελοντών στρατιωτών σε ετήσια βάση. Σήμερα ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι και πέντε χιλιάδες εθελοντές το χρόνο "θα αρκούσαν".

Επομένως, όταν συνυπολογιστούν όλα τα συναφή δεδομένα, κάθε χρόνο η Γερμανία θα διαθέτει περίπου 10 χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμους να αναλάβουν αποστολή εκτός των γερμανικών συνόρων (Κόσοβο, Αφγανιστάν και αλλού).

Όσον αφορά τώρα τους πολιτικούς υπάλληλους, που υπηρετούν θητεία για τις ένοπλες δυνάμεις, αυτοί θα περιοριστούν στους 55 χιλιάδες, από 75 χιλιάδες σήμερα.

Ειδικά στο υπουργείο της Άμυνας, θα υπηρετούν στο ορατό μέλλον δύο χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι, από 3,5 χιλιάδες σήμερα.

Τη μεταρρύθμιση αυτή εξήγγειλε, πρώτος, ο προκάτοχος του ντε Μεζιέρ, Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ.

Χάρη στη μεταρρύθμιση, έως το 2015 θα έχουν εξοικονομηθεί 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως ο ντε Μεζιέρ κρίνει τον οικονομικό στόχο μη ρεαλιστικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, ύστερα από διαβουλεύσεις που θα έχει με τον υπουργό των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, "τελικά θα προκύψει συνολική μικρότερη εξοικονόμηση δημόσιων κονδυλίων".

Απομένει το σκέλος της μεταρρύθμισης, που αφορά τις στρατιωτικές βάσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Σήμερα αυτές είναι περίπου 400. Στοχεύεται η μείωσή τους, όμως λόγω του πολιτικού κόστους του συγκεκριμένου εγχειρήματος η υλοποίησή του μετατίθεται χρονικά μεταγενέστερα, τουλάχιστον γιά το φθινόπωρο φέτος.