Δυναμικά επέστρεψε στην ενεργό πολιτική ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού εξελέγη στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), στο συνέδριο του κόμματος.

Ο κ. Ταλάτ εξελέγη ηγέτης του κόμματος με ποσοστό 87% των ψήφων (836 από τις 1.105 ψήφους). Ο Γιασάρ Οτούντσογλου εξασφάλισε 93 ψήφους.

Σε ομιλία του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι ο πιο σημαντικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού.

«Υπάρχει δουλειά να γίνει. Πρέπει να πείσουμε την κοινότητα ότι το κόμμα μας είναι λαϊκό κόμμα και πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανανέωση και το μέλλον του κόμματος», είπε.

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Με το θέμα την εκλογής Ταλάτ ασχολείται πρωτοσέλιδα και ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος με την εφημερίδα «Αφρίκα» να έχει τίτλο «Και πάλι στην ηγεσία του ΡΤΚ ο Ταλάτ», τη «Χαλκίν Σεσί» να έχει τίτλο «Νέα περίοδος στο ΡΤΚ», ενώ η «Χαβαντίς» τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα «Δεν είναι χώρος εξεύρεσης εργασίας το ΡΤΚ» και γράφει ότι αυστηρός ήταν στην ομιλία του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι όποιος κτυπήσει την πόρτα του κόμματος, ζητώντας εργασία στην «κυβέρνηση» να μην περιμένει την πόρτα να ανοίξει.

Τέλος, η «Κίπρις» έχει τίτλο «Περίοδος Ταλάτ» και η «Γενί Ντουζέν» αναφέρει «Δικαιοσύνη στην κοινότητα, εμπιστοσύνη στην πολιτική».