Ράπισμα για την ιταλική κεντροαριστερά, αποτέλεσε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε χθες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του ηττήθηκαν στην Βενετία- όπου εξελέγη ο επιχειρηματίας Λουίτζι Μπρουνιάρο της Φόρτσα Ιτάλια- αλλά και στις πόλεις Αρέτσο (κεντρική Ιταλία), Ματέρα (στην νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα) και Νουόρο, στην Σαρδηνία.

Η κεντροαριστερά κατάφερε να υπερισχύσει στο Λέκκο και την Μάντοβα της βόρειας Ιταλίας, στην Μετσεράτα (300 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) και στο Τράνι, κοντά στο Μπάρι.

Συνολικά, οι κεντροδεξιές δυνάμεις εξασφαλίζουν έξι πρωτεύουσες νομών, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα τέσσερις.

Σημείο αναφοράς, όπως και στον πρώτο γύρο, πριν από 15 ημέρες, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων: χθες ψήφισε μόνον το 47% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες ότι πρόκειται για ήττα, η οποία αποδεικνύει ότι η κεντροδεξιά στην Ιταλία έχει κάθε άλλο παρά εξαφανισθεί. Παράλληλα ο Ρέντσι εκτιμά ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και την ασαφή στάση της Ευρώπης, δεν βοήθησε τους «Δημοκρατικούς».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην κεντροδεξιό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι ο άνεμος άρχισε αλλάζει, ενώ ο επικεφαλής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην ιταλική βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα υποστήριξε ότι «είναι σαφές πως, όταν οι συντηρητικές δυνάμεις συνασπίζονται, κερδίζουν».