Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας απειλεί με νέο δημοψήφισμα αν η Σκωτία δεν αποκτήσει περισσότερες εξουσίες, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Στιούαρτ Χόζι, βουλευτής του SNP στο Ουεστμίνστερ, δήλωσε ότι, αν το Λονδίνο δεν καταφέρει να προχωρήσει πέραν του πακέτου μέτρων για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, πιθανώς θα διενεργηθεί ένα νέο δημοψήφισμα μέσα σε λίγα χρόνια.

Οι βουλευτές αναμένεται να εξετάσουν αυτά τα μέτρα σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων με τους βουλευτές του SNP να πιέζουν για τροποποιήσεις ώστε να επιτραπεί στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο να διεκδικήσει νέες εξουσίες.

Τα σχόλια του Χόζι είναι τα πρώτα από την πλευρά του SNP που συνδέουν το ζήτημα της περαιτέρω αποκέντρωσης εξουσιών από το Ουεστμίνστερ (όπου εδρεύει το βρετανικό κοινοβούλιο) στο Χόλιρουντ (όπου εδρεύει το σκωτσέζικο) με ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, γράφουν οι FT.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του SNP Νίκολα Στέρτζον ενημέρωσε τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ότι, αν αποτύχει να κρατήσει τη Βρετανία εντός της ΕΕ στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του 2017, μπορεί να προκληθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε.