Ο εμίρης του Κατάρ, χώρας η οποία συμμετέχει στην διεθνή συμμαχία εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, αφίχθη στο Αλγέρι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της όμορης με τη Λιβύη χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Με τον αλγερινό πρόεδρο να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο, ο σεΐχης Χαμάντ Μπεν Χαλίφα αλ Θάνι μετέβη αμέσως στο προεδρικό μέγαρο για συνομιλίες, παρουσία του πρωθυπουργού Άχμεντ Ουγιάχια, του ΥΠΕΞ Μουράντ Μεντέλσι και του υπουργού αρμόδιου για την Αφρική και το Μάγρεμπ Αμπντελκάντερ Μεσάχελ. Από πλευράς Κατάρ τον σεΐχη θα πλαισιώνουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών Άχμεντ και Μαχμούντ.

Το πρακτορείο APS τόνισε πως πρόκειται για μία επίσκεψη «εργασίας και αδελφοσύνης».

Το Κατάρ συμμετέχει στην διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά των δυνάμεων του Καντάφι και έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων, ενώ φιλοξενεί στο έδαφός του το τηλεοπτικό δίκτυο Ελεύθερη Λιβύη, το οποίο εν μέρει χρηματοδοτεί.

 Όσον αφορά για το άλλο αγκάθι στην αραβική πραγματικότητα, την εξέγερση στη Συρία, το Κατάρ υποστηρίζει «μία αμιγώς συριακή λύση στα υπάρχοντα προβλήματα».

Το Κατάρ, που ενεπλάκη διπλωματικά και σε άλλες εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε στις 13 Μαΐου την αποχώρησή του από τη διαμεσολαβητική αποστολή των μοναρχιών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην Υεμένη.