Ένταση μεταξύ Παρισιού και Ρώμης προκαλεί το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ιταλίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες, καλώντας τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί χορήγησης ασύλου και λέγοντας ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ιταλικό έδαφος.

Εκατοντάδες αφρικανοί μετανάστες είναι αποκλεισμένοι σε συνοριακό πέρασμα της βόρειας Ιταλίας και χθες Κυριακή ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Υποστήριξε ότι μετά την ανατροπή του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, το 2011, η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν με πλοιάρια στη νότια Ιταλία. Περίπου 170.000 μετανάστες πραγματοποίησαν αυτή τη διαδρομή μόνο μέσα στο 2014, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ Eurostat.

Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Καζνέβ δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να εφαρμόσει τον Κανονισμό «Δουβλίνο II», που προβλέπει την παραμονή των περισσότερων αιτούντων άσυλο στη χώρα της ΕΕ όπου μετέβησαν αρχικά.

Συγκεκριμένα είπε στο BFM TV:

Οι κανονισμοί του Δουβλίνου θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Όταν μετανάστες φθάνουν στη Γαλλία έχοντας περάσει από την Ιταλία, όπου και έχουν καταγραφεί, ισχύει ο ευρωπαϊκός νόμος και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία. Δεν έχουν το δικαίωμα να περάσουν και θα πρέπει να τους διαχειριστεί η Ιταλία.

Η Ρώμη εκφράζει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια γιατί, όπως υποστηρίζει, οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αφήνοντας χώρες της νότιας Μεσογείου, όπως η ίδια και η Ελλάδα, να διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση χωρίς αποτελεσματική υποστήριξη.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως Αφρικανούς, στην παραθαλάσσια περιοχή του Βεντιμίλια, στα ιταλογαλλικά σύνορα, η οποία απέχει μόλις 30 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Γαλλική Ριβιέρα.

Όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν, η ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση επιτρέπεται εντός των περισσότερων χωρών της ΕΕ, αλλά η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους προερχόμενους από την Ιταλία μετανάστες, υποχρεώνοντας εκατοντάδες από αυτούς να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Ο Καζνέβ δήλωσε ότι περίπου 15.000 μετανάστες επιστράφηκαν το 2014 και ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά το 2015 μετά την εντολή που έδωσε ο ίδιος για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στη χώρα όπου έφθασαν αρχικά.

«Αυτό χρειάζεται να γίνεται για να διασφαλίζεται ότι θα γίνονται ευπρόσδεκτοι αυτοί που είναι πρόσφυγες. Πρέπει να υπάρχει μία σταθερή πολιτική», είπε ο Καζνέβ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτά που, σύμφωνα με την ΕΕ, ορίζονται ως κέντρα «κρίσης» όπου οι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να διαχωρίζονται, να καταγράφονται και στη συνέχεια να αναδιανέμονται στην Ευρώπη.

Ο Ματέο Ρέντσι θα συζητήσει το θέμα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέβιντ Κάμερον κατά την επίσκεψή τους στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα.