current views are: 1

16 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση02:02

Διαδηλώσεις κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στη Βουλγαρία

Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και φρουροί φυλακών διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από τη Βουλή της Βουλγαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις συνθήκες εργασίας.

Δημοσίευση 02:02’
αρθρο-newpost

Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και φρουροί φυλακών διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από τη Βουλή της Βουλγαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις συνθήκες εργασίας.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και φρουροί φυλακών διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από τη Βουλή της Βουλγαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις συνθήκες εργασίας.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αντιδρούν στις τροπολογίες του Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης που εισάγουν ηλικία συνταξιοδότησης για το προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών, στις υπερωρίες, στις αποσπάσεις στα σύνορα με την Τουρκία και στις διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών έστησαν, συμβολικά, στο κέντρο της Σόφιας ένα ξύλινο καταφύγιο, ίδιο με αυτό που έφτιαξαν αστυνομικοί υπάλληλοι στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα για να προστατεύονται από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Προς το παρόν, οι αστυνομικοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 27 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, από τα οποία τα 18 πρέπει να έχουν υπηρετήσει στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να απαιτείται να έχουν φθάσει σε ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.

Με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προτείνει ο υπουργός Εργασίας, Ιβάιλο Κάλφιν και τις τροπολογίες του Κώδικα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεσπίζεται ως ηλικία συνταξιοδότησης το 52ο έτος συν 10 μήνες από την 1η Ιανουαρίου 2016 και προβλέπεται σταδιακή αύξηση κατά δύο μήνες ανά έτος μέχρι να φτάσει το 55ο έτος σε διάστημα 13 χρόνων.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ρουμιάνα Μπατσάροβα.

Ο Βαλεντίν Πόποφ, πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαμαρτυρία περνά σε επόμενη φάση -μόνιμη παρουσία ομάδας εργαζομένων στον τομέα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπροστά από τη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση.

Η σκηνή και ο συμβολικός φράχτης θα παραμείνουν στο κέντρο της Σόφιας για δέκα ημέρες, βάσει άδειας που δόθηκε από τη δημοτική αρχή.

Τις πρώτες δύο μέρες, την Παρασκευή και το Σάββατο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο δίπλα από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τη Βουλγαρική Βουλή.

Ο κ. Πόποφ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων, ώστε να ενημερωθούν για τα αιτήματα των διαδηλωτών.


σχετικα αρθρα