Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ να μην επεκταθούν στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας απηύθυνε σήμερα η Μόσχα, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι το ΝΑΤΟ θα μετακινήσει στρατεύματα και βαρύ οπλισμό στις χώρες της Βαλτικής. 

Ο ρώσος στρατηγός Γιούρι Γιακούμποφ δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «το πιο επιθετικό βήμα από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ» μετά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Ρωσία θα έχει μόνο την επιλογή της ενίσχυσης των στρατευμάτων και των δυνάμεών της στη δυτική πλευρά της», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και διευκρίνισε ότι η χώρα του πρώτα θα προσθέσει νέες μονάδες αρμάτων μάχης, πυροβολικού καθώς και αεροπορικές.

Θα επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη νέων πυραύλων Ισκαντέρ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και θα συγκεντρώσει δυνάμεις της στη Λευκορωσία.

Η Πολωνία και η Λιθουανία επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την τοποθέτηση βαρέος οπλισμού σε αποθήκες στην περιοχή.

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του περιμένει οι ΗΠΑ να αποφασίσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες αν θα αποθηκεύσουν βαρύ οπλισμό σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. «Η απόφαση ανήκει στις ΗΠΑ. Απ' όσο γνωρίζω, δεν πρόκειται για μια απόφαση με μακρινό ορίζοντα, που σημαίνει ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός των λίγων προσεχών εβδομάδων».