Την πόλη Τελ Αμπιάντ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους περικύκλωσαν οι πολιτοφυλακές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού στη Συρία (YPG).

Ο Ρεντούλ Χαλίλ, εκπρόσωπος του YPG ανέφερε πως οι Κούρδοι μαχητές περικύκλωσαν την πόλη δίπλα στα τουρκικά σύνορα, προελαύνοντας με τη βοήθεια των αεροπορικών επιθέσεων του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με σκοπό την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας περιοχή που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές.

«Η Τελ Αμπιάντ έχει πλέον σχεδόν πολιορκηθεί έπειτα από την κατάκτηση του ελέγχου του δρόμου Ράκα - Τελ Αμπιάντ», δήλωσε ο Χαλίλ.

Κουρδικές μονάδες έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή νότια της Τελ Αμπιάντ και από τα δύο της προπύργια στην επαρχία Χάσακα στη βορειοανατολική περιοχή των συνόρων και από το Κομπάνι, βορειοδυτικά της πόλης.

Η κατάληψη της Τελ Αμπιάντ θα βοηθήσει το YPG να συνδέσει τις – υπό κουρδικό έλεγχο – περιοχές στην Χάσακα και το Κομπάνι.

Η εξάπλωση της Κουρδικής επιρροής στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έχει θορυβήσει την Άγκυρα, που ανησυχεί εδώ και δεκαετίες για τις αυτονομιστικές τάσεις στον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.