Αποχή από πράξεις βίας ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 12ης Ιουνίου 2011 στην Τουρκία συνιστά στα πολιτικά κόμματα τετραμελής αντιπροσωπεία βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τετραμελής αντιπροσωπεία βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από διήμερη (17-18 Μαϊου) επίσκεψη της στην Τουρκία, δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της σχετικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία.

 Γενική εκτίμηση των βουλευτών είναι ότι, οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν ελεύθερα αλλά τονίζεται ότι, η διατήρηση του 10%, ως κατώτερου ποσοστού εισόδου των πολιτικών κομμάτων στην τουρκική Βουλή, περιορίζει την αντιπροσωπευτικότητα των εκλεκτών του εκλογικού σώματος.

 Η αντιπροσωπεία, λαμβάνοντας υπόψη της τις συλλήψεις και την κράτηση στις τουρκικές φυλακές εκλεγμένων τοπικών αρχόντων από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, καλεί, ενόψει των εκλογών, όλα τα πολιτικά κόμματα να απέχουν από κάθε μορφή βίας επισημαίνοντας παράλληλα τις αρρυθμίες που παρουσιάσθηκαν κατά την διαδικασία εγγραφής των υποψηφίων βουλευτών στους καταλόγους.

 Αναφερόμενη, τέλος, στο καθεστώς αυτολογοκρισίας που έχει επιβληθεί στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπό τον φόβο υπόθαλψης τρομοκρατικών πράξεων, η αντιπροσωπεία επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να βελτιωθεί η νομική βάση για τα θέματα ελευθερίας του Τύπου και να εφαρμόζεται καλόπιστα η υφιστάμενη νομοθεσία.