Υπό πλήρη έλεγχό έθεσαν σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις την πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία είχε είχε πέσει στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημαντικό σημείο διέλευσης για τους τζιχαντιστές μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, η Ταλ Αμπιάντ «τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των κούρδων μαχητών», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ακουστεί ρίψη πυρών από τα ξημερώματα».

Η Ταλ Αμπιάντ, στην επαρχία Ράκα που αποτελεί προπύργιο του ΙΚ στη Συρία, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα άτυπα σημεία διέλευσης με την Τουρκία μέσω του οποίου η εξτρεμιστική οργάνωση διακινούσε όπλα και μαχητές. Επί της μεθορίου αυτής, στο ΙΚ μένει πλέον το σημείο διέλευσης στη πόλη Τζαράμπουλους, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, καθώς και δευτερεύουσες δίοδοι.

«Στο εξής, οι τζιχαντιστές στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική χώρα, θα πρέπει να διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν στα τουρκικά σύνορα» τόνισε ο Ραχμάν.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική πολιτοφυλακή, είχε πραγματοποιήσει στις 11 Ιουνίου επιχείρηση εναντίον της Ταλ Αμπιάντ έχοντας την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και οργανώσεων ανταρτών.

Η πόλη είχε κυρίως καθοριστική σημασία για τον εφοδιασμό της Ράκας, την οποία είχαν καταλάβει μαζί με άλλα συριακά εδάφη οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν επίσης καταλάβει μεγάλες περιοχές του γειτονικού Ιράκ.

Η συριακή σύρραξη που διαρκεί περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία σύγκρουση όπου κυβερνητικά στρατεύματα, αντάρτες, κούρδοι και τζιχαντιστές προσπαθούν να οικειοποιηθούν εδάφη.