Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν σήμερα από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς να τους διαβεβαιώσουν ότι το Πακιστάν συνεργάζεται στη μάχη κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, πριν αποφασιστεί μια επιπλέον βοήθεια στο Ισλαμαμπάντ. Πρόκειται για Δημοκρατικούς γερουσιαστές που ζητούν τα ανωτέρω με χθεσινή επιστολή τους στους δύο υπουργούς, λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν από αμερικανούς κομάντο.

«Αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία του Πακιστάν», γράφουν οι Γερουσιαστές μεταξύ των οποίων είναι και η πρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα Μυστικών Υπηρεσιών Νταϊιάν Φάινστάιν και ο πρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιας για θέματα Οικονομίας Μακ Μπάουκους.

 Στην επιστολή τους οι Γερουσιαστές επιθυμούν να τους γνωστοποιηθεί εάν «οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται σοβαρά στην αποτροπή των εξτρεμιστών να επιχειρούν επί του αμερικανικού εδάφους».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η αξιολόγηση της πακιστανικής συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για την απόφαση του Κογκρέσου να προσφέρει στο Ισλαμαμπάντ βοήθεια για τον τομέα της ασφάλειας», επισημαίνουν στην επιστολή τους.

 Συνολικά το Ισλαμαμπάντ έχει λάβει 2,7 δισ δολάρια βοήθεια από την Ουάσινγκτον για το 2010, γεγονός που καθιστά το Πακιστάν την τρίτη, μετά το Αφγανιστάν και το Ισραήλ, πλέον ωφελημένη οικονομικά χώρα από τις ΗΠΑ.