Στροφή 180 μοιρών έκανε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, αποκλείοντας την 5η Μαϊου του 2016 για να μη συμπέσει με τις τοπικές εκλογές.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί να εξευμενίσει ορισμένους από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι αντιτίθενται στην πραγματοποίησή του την ίδια ημέρα με τις τοπικές εκλογές.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Reuters, ερμηνεύεται ως μία κίνηση τακτικής που αποσκοπεί στη διατήρηση της ενότητας των κυβερνώντων Τόρις, που είναι πολωμένοι εξαιτίας των διαφωνιών τους για την ΕΕ. Επίσης, ακολουθεί μία άλλη αντίστοιχη κίνηση του πρωθυπουργού για το ίδιο θέμα νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη μέχρι το τέλος του 2017. Έχει δηλώσει ανοιχτός να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα νωρίτερα αν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την επαναδιαπραγμάτευση.

Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός του έχουν εκφράσει φόβους ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να επιχειρήσει να διασφαλίσει ένα 'ναι' προχωρώντας στο δημοψήφισμα ίσως και τον προσεχή Μάιο, την ίδια ημέρα με τις εκλογές στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να περιορίσει τον διαθέσιμο χρόνο για να συζητήσει την όποια συμφωνία τυχόν εξασφαλίσει.

Χθες το βράδυ, σε μία αλλαγή στην πολιτική της γραμμή, η κυβέρνησή του κατάθεσε μία τροποποίηση νόμου που ανοίγει τον δρόμο για το δημοψήφισμα και αποκλείει τη διεξαγωγή του την ίδια μέρα με τις τοπικές εκλογές. Ο νόμος αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο σήμερα.

Η απόφαση να αποκλείσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Μαϊου έρχεται μετά την ανακοίνωση του Κάμερον την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του κοινοβουλίου ότι θεωρεί πως οι ψηφοφόροι είναι ικανοί να λάβουν δύο αποφάσεις μέσα στην ίδια μέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να διενεργηθεί στις 5 Μαϊου.

Η κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να δεσμευτεί ότι δεν θα δαπανήσει μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος για τις ανάγκες της εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, ένα ακόμη αίτημα των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις.