Απαγορεύεται στο εξής η χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους της αμερικανικής κυβέρνησης έπειτα από την έγκριση της σχετικής τροπολογίας από τη Γερουσία

Στην ψηφοφορία τέθηκε σε εφαρμογή ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και συγκεκριμένα αφορά εντάσσεται στο σχέδιο νόμου Εξουσιοδότηση Εθνικής 'Αμυνας που εισήχθηκε στη Γερουσία από τους γερουσιαστές Τζον Μακ Κέιν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Νταϊάν Φάινστιν (Δημοκρατικό Κόμμα).

Η τροπολογία πέρασε με 78 ψήφους υπέρ και 21 κατά.

«Η τροπολογία αυτή παρέχει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσουν ποτέ πια αυτό το σκοτεινό μονοπάτι όπου θυσιάζουμε τις αξίες μας για βραχυπρόθεσμες ανάγκες ασφάλειας», είπε ο Μακ Κέιν, ο οποίος είχε βασανιστεί τη δεκαετία του '60 στο Βιετνάμ ως αιχμάλωτος πολέμου, και έχει εργαστεί χρόνια για την κατάργηση των βασανιστηρίων. 

Για να γίνει νόμος και να εφαρμοστεί η τροπολογία, θα πρέπει το σχέδιο νόμου στο οποίο ανήκει να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του κογκρέσσου (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία). Αν περάσει, θα καταστήσει πολύ πιό δύσκολη την προσπάθεια οποιουδήποτε μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ να επαναφέρει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε κρατούμενους, όπως αυτές που χρησιμοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ με ξένους κρατούμενους, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι μέθοδοι ανάκρισης πρέπει να περιέχονται στο Εγχειρίδιο Πεδίου του Αμερικανικού Στρατού, και απαιτείται πρόσβαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των συσχετιζόμενων οργανώσεων σε κρατούμενους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.