Παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κρατείται εδώ και λίγες μέρες στις φυλακές Ράικερς, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ. Η επιστολή του Στρος Καν αναφέρει τα εξής:

Ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, με άμεση ισχύ. Ο κ. Στρος-Καν έκανε την ακόλουθη δήλωση στην επίσημη επιστολή παραίτησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο:

«Με απέραντη θλίψη αναγκάζομαι σήμερα να υποβάλω στο Διοικητικό Συμβούλιο την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ.

Αυτήν τη στιγμή η σκέψη μου είναι πρώτα στη σύζυγό μου, την οποία αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε, τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου.

Η σκέψη μου είναι επίσης στους συναδέλφους μου στο ΔΝΤ. Μαζί επιτύχαμε τόσα πολλά τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Σε όλους, θέλω να πω ότι αρνούμαι κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς σε βάρος μου.

Θέλω να προστατεύσω αυτόν το θεσμό τον οποίο υπηρέτησα με τιμή και αφοσίωση και ιδιαιτέρως, θέλω να αφιερώσω όλη τη δύναμή μου, όλο το χρόνο μου και όλη την ενέργειά μου στο ν΄αποδείξω την αθωότητά μου».

Ο Στρος-Καν ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007 για μια πενταετή θητεία.

Το τελευταίο 24ωρο είχαν αυξηθεί οι πιέσεις προς τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ για την παραίτησή του.

Μετά την Ευρώπη την πόρτα της εξόδου από το ΔΝΤ έδειξαν την Τετάρτη στον Ντομινίκ Στρος Καν και οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ να δηλώνει ότι ο Στρος Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει.Νέα στοιχεία-«φωτιά» για την σουίτα


Υπάλληλος του Sofitel της Νέας Υόρκης βρισκόταν μέσα στη σουίτα του Ντομινίκ Στρος Καν, όταν μπήκε η καμαριέρα που κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η αστυνομία και πηγή προσκείμενη στον ξενοδοχειακό όμιλο.

Η καμαριέρα έφτασε στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου Sofitel στο Μανχάταν και είδε ότι «η πόρτα ήταν μισάνοιχτη», διευκρίνισε αστυνομική πηγή.

Η νέα γυναίκα «έσπρωξε την πόρτα, ένας υπάλληλος έπαιρνε εκείνη τη στιγμή το δίσκο με το πρωινό από τη σουίτα και της είπε ότι μπορεί να καθαρίσει το δωμάτιο», εξήγησε η ίδια πηγή.

Η ίδια στη συνέχεια «έσπρωξε το καροτσάκι της μέσα στη σουίτα και ο άλλος υπάλληλος έφυγε», προσθέτει η πηγή αυτή.

Από την πλευρά της, πηγή προσκείμενη στην αλυσίδα ξενοδοχείων Sofitel διευκρίνισε πως σε αυτό του Μανχάταν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας μόνο στο λόμπι και στους δύο πρώτους ορόφους όπου βρίσκονται οι αίθουσες συνεδρίων.

Αναμένεται η κατάθεση της καμαριέρας

Απαρηγόρητη και σοκαρισμένη είναι η καμαριέρα του πολυτελούς ξενοδοχείου Sofitel, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τζέφρι Σαπίρο, ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι δέχτηκε να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως άφησε να εννοηθεί δικηγόρος του.

Ο Σαπίρο, μιλώντας μάλιστα στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC είπε ότι η πελάτης του αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του σώματος των ενόρκων ίσως και σήμερα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η 32χρονη γυναίκα δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο άνδρας τον οποίο κατηγορούσε και ότι το έμαθε μια μέρα μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τον Σαπίρο, η γυναίκα ξαναείδε την κόρη της και τώρα οι δυο τους βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

   
Eξετάζεται σήμερα το νέο αίτημα υπό όρους αποφυλάκισης

 Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεσμεύεται να καταβάλει ένα εκατομμύριο δολάρια ως εγγύηση και να παραμείνει στη Νέα Υόρκη υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση σε μία νέα προσπάθεια να πείσει την αμερικανική δικαιοσύνη για την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κρατείται από τη Δευτέρα, θα γνωρίζει την Παρασκευή εάν κατά τη χθεσινή ακροαματική συνεδρίαση, η οποία συνεκλήθη μυστικά, κυρίως για να καταθέσει η ενάγουσα, αποφασίσθηκε εάν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξή του ή όχι.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης αυτής, θα πραγματοποιηθεί σήμερα ακρόαση για την υποβολή του αιτήματος της υπό όρους αποφυλάκισης, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπουκστέιβερ εκπρόσωπος του δικαστηρίου του Μανχάταν.

Οι συνήγοροι του Ντομινίκ Στρος-Καν προβάλλουν στο αίτημα αποφυλάκισης με καταβολή εγγύησης ότι ο εντολέας τους διαθέτει «ικανά χρηματικά μέσα» , τονίζοντας το γεγονός ότι η κατοικία του στην Ουάσινγκτον είναι αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων. Στο αίτημα αποφυλάκισης αναφέρεται ότι το ζεύγος Στρος-Καν-Σενκλέρ αγόρασε την κατοικία της Ουάσινγκτον το 2007 και διευκρινίζεται ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι στο όνομα της συζύγου του Αν Σεκλέρ.


Ο Στρος-Καν δεσμεύεται να παραμείνει επί 24ώρου βάσεως σε κατοικία στο Μανχάταν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, που είναι πιθανόν να συνίσταται σε ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ακόμη και αν δεν αναφέρεται στην αίτηση, η κατοικία στο Μανχάταν είναι πιθανόν το σπίτι της κόρης του, η οποία είναι μόνιμος κάτοικος του Μανχάταν.

Ο Στρος-Καν έχει ήδη παραδώσει το γαλλικό του διαβατήριο στην αμερικανική δικαιοσύνη και δεσμεύεται να παραδώσει επίσης το ταξιδιωτικό του έγγραφο του ΟΗΕ στις αμερικανικές αρχές για να αποδείξει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.