Την παραίτηση της κυβέρνησης υπέβαλε σήμερα ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλαχ.

«Ο Χαμντάλαχ υπέβαλε την παραίτησή του στον Αμπάς ο οποίος του έδωσε την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Νιμρ Χαμάντ, πολιτικός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η παραίτηση αυτή επιβεβαιώνει την αδυναμία δράσης της κυβέρνησης ενότητας, η οποία σχηματίστηκε το 2014 έπειτα από χρόνια διαιρέσεων που οδήγησαν σχεδόν σε εμφύλιο πόλεμο το 2007 μεταξύ των δύο μεγάλων παλαιστινιακών ρευμάτων, της κοσμικής και μετριοπαθούς Φάταχ του Αμπάς και της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε επίσημα ότι αρνείται τη διάλυση της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει, με μονομερή απόφαση του προέδρου Αμπάς.

«Η Χαμάς απορρίπτει κάθε μονομερή αλλαγή της κυβέρνησης χωρίς τη συγκατάθεση όλων των μερών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της οργάνωσης, πριν από την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης. 

Πέρα από τις διακηρύξεις αρχών, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ζιάντ αλ-Ζάζα, άφησε την πόρτα ανοιχτή. Κάλεσε τον πρόεδρο Αμπάς να αντικαταστήσει μία κυβέρνηση –που σκοπίμως αποτελείται από τεχνοκράτες τους οποίους στηρίζουν η Φάταχ και η Χαμάς– με μία πιο πολιτική κυβέρνηση «με όλα τα εθνικά και ισλαμικά κινήματα για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή κατοχή».