Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, την Πέμπτη, θα αποκαλύψει το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού της αμερικανικής πολιτικής να στηρίξει έμπρακτα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στον Αραβικό κόσμο, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Αμερικανικής κυβέρνησης.
Ανώτεροι σύμβουλοι του Μπάρακ Ομπάμα, σε μια προπαρουσίαση τμημάτων από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ενημέρωσαν την Πέμπτη τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ, θα προσφέρουν σε περίοδο λίγων χρόνων, οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Αίγυπτο για να ανακουφιστεί από το χρέος. Το οικονομικό πακέτο στήριξης θα διατεθεί μέσω ενός μηχανισμού εξαγοράς χρεωστικών ομολόγων, όπου το κεφάλαιο που θα προκύπτει θα επενδύεται στην δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Η Ουάσινγκτον, επίσης, είτε θα χορηγήσει δάνειο είτε θα εγγυηθεί για τη χορήγηση δανείου προς την Αίγυπτο, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της Υπεράκτιας Εταιρείας Προσωπικών Επενδύσεων, όπως δήλωσαν στην ενημέρωση τύπου οι δύο προσωπικοί σύμβουλοι του Προέδρου.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αναζητήσει ακόμα τρόπους για την ανάπτυξη του εμπορίου στην περιοχή και την ενίσχυση του τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν την Αίγυπτο και την Τυνησία καθώς έχουν αναλάβει τη διπλή πρόκληση του οικονομικού μετασχηματισμού, αλλά και των δημοκρατικών», επεσήμανε ενας επίσημος.