Η σήψη του ξύλου, εξαιτίας της υγρασίας, ενδέχεται να ευθύνεται για την κατάρρευση του μπαλκονιού σε πάρτι γενεθλίων στο Μπέρκλεϊ με έξι νεκρούς φοιτητές.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα πολλοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, η σήψη του ξύλου ενδέχεται να αποδυνάμωσε τις οριζόντιες δοκούς, οι οποίες υποστήριζαν το μπαλκόνι.

Οι μηχανικοί δομικών έργων με τους οποίους επικοινώνησε σήμερα το Reuters συμφωνούν ότι το μπαλκόνι θα ήταν ανθεκτικό, υπό κανονικές συνθήκες, ώστε να σηκώσει με ασφάλεια το βάρος των 13 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν εκεί την ώρα του δυστυχήματος.

Και οι 13 -οι περισσότεροι ιρλανδοί φοιτητές που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια με προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας για το καλοκαίρι- έπεσαν στον δρόμο που βρισκόταν από κάτω όταν την Τρίτη κατέρρευσε το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου στη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων.

Θρυμματισμένες ξύλινες δοκοί υποστήριξης, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν εμφανώς σάπιες, εξακολουθούσαν να κρέμονται από το σημείο όπου το μπαλκόνι αποκόπηκε από τον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου κι έπεσε στο άδειο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου.

Τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες περίπου 20 ετών, περιλαμβανομένου ενός αμερικανού φίλου των ιρλανδών φοιτητών, έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα και επτά τραυματίστηκαν.

Τρεις μηχανικοί δομικών έργων και ένας βετεράνος επιθεωρητής ασφάλειας κτιρίων από την Νέα Υόρκη, οι οποίοι εξέτασαν φωτογραφίες από τον τόπο του ατυχήματος, συμφώνησαν όλοι ότι η σήψη εξαιτίας της υγρασίας στις υποστηρικτικές δοκούς είναι ένας πιθανός παράγοντας πρόκλησης του δυστυχήματος.

Ο Άλβιν Ούμπελ, ιδρυτής και επικεφαλής επιθεωρητής της εταιρείας Accurate Building Inspectors στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η εσωτερική υγρασία από τη συμπύκνωση είναι το πιθανότερο αίτιο κι επικαλέστηκε τα υψηλά ποσοστά υγρασίας σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως ο τόπος του δυστυχήματος.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν ότι ελαττώματα στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση στην αδιαβροχοποίηση, στη στεγανοποίηση και στον εξαερισμό θα μπορούσαν να καταστήσουν τις ξύλινες δοκούς ιδιαίτερα ευάλωτες στη σήψη.
Διαφορετικά, υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι ξύλινες δοκοί για την υποστήριξη τέτοιων κατασκευών, είναι κοινός τόπος.

Σε ό,τι αφορά το βάρος, ο Χομ είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στο μπαλκόνι ενδεχομένως να αντιστοιχούσε στη μέγιστη δυνατότητα αντοχής του, αλλά «προφανώς δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας» πρόκλησης του δυστυχήματος.