Έκκληση στα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να επιλύσουν, με ειρηνικά μέσα, τις διαφορές τους και να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, απευθύνει η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον. «Μετά την ψηφοφορία της 8ης Μαΐου, παρατηρήσαμε τη διαδικασία της καταμέτρησης και περιμέναμε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, προτού προχωρήσουμε σε μια τελική αξιολόγηση. Η πολύ μικρή διαφορά στο αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ξεπεράσουν τις διαφορές και να βρουν λύσεις. Οι σημερινές εξελίξεις απέδειξαν πόσο εύσθραυστη είναι η πολιτική κατάσταση», αναφέρεται στη δήλωση της κ. Άστον.

«Καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Αλβανίας να στηρίξουν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με ειρηνικό, εποικοδομητικό τρόπο και με το βλέμμα προς το μέλλον. Αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των υφιστάμενων θεσμών και πρακτικών και του νομικού πλαισίου», σημειώνει η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ.

Η ίδια τονίζει την ευθύνη των πολιτικών ηγετών της Αλβανίας «να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών τους».

Χθες, μετά τις εξελίξεις στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την οποία οι Σοσιαλιστές κατηγορούν ότι, με διαταγή του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, προσπαθεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα εις βάρος του Έντι Ράμα, ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι «η λαϊκή εξέγερση είναι πια ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».