Η εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου για την κλιματική αλλαγή και τη φύση σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του.

Στα δύο χρόνια από τότε που ανέβηκε στο θρόνο, έχει χαράξει ένα ριζοσπαστικό δρόμο, έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τους προκατόχους του σε θέματα όπως η σεξουαλικότητα και ο γάμος, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις της Εκκλησίας. Τώρα, παρεμβαίνει σε μια από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις της εποχής μας , προς μεγάλη ικανοποίηση των οικολόγων και δυσαρέσκεια των συντηρητικών.

Ο Πάπας αναγνωρίζει το βάρος των επιστημονικών ανακαλύψεων, με βάση τις οποίες επιρρίπτει η ευθύνη στον άνθρωπο για την κλιματική αλλαγή. Αυτό μπορεί να μην είναι από μόνο του συνταρακτικό. Το Βατικανό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις ιστορικές του επιφυλάξεις για τον ρόλο της επιστήμης. Το εντυπωσιακό όμως, και ταυτόχρονα το πιο ενθαρρυντικό, είναι ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της εγκυκλίου. Όπως και η στιγμή κατά την οποία δημοσιοποιείται: ο πλανήτης ετοιμάζεται για την κλιματική σύνοδο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, που θεωρείται από πολλούς η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις εκπομπές.

Το παπικό ντοκουμέντο αποτελεί κάτι πολύ πιο φιλόδοξο από μια ξερή κριτική, παρατηρούν οι Financial Times. Ο Φραγκίσκος επαναπροσδιορίζει ένα κοσμικό ζήτημα - που συνήθως συζητείται σε επιστημονικό επίπεδο - με όρους θρησκείας και πίστης. Αυτό που πιστεύει ακράδαντα είναι ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον καταναλωτικό εθισμό του ανεπτυγμένου κόσμου. Και αυτό δεν θα αλλάξει, εκτός αν αλλάξει η ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η εγκύκλιος. Κάποιοι είπαν ότι υπάρχει μια αντίφαση στη θέση του Πάπα. Στο κάτω-κάτω είναι η φωνή των φτωχών, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Για να νικήσουν οι άνθρωποι αυτοί τη φτώχεια, και να ανεβεί το βιοτικό τους επίπεδο, πρέπει να επωφεληθούν από τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Αυτό που επισημαίνει όμως ο Πάπας είναι ότι περισσότερο απ'όλους, οι φτωχοί είναι εκείνοι που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή. Είτε πρόκειται για τον αφρικανό αγρότη που η σοδειά του θα καταστραφεί από την ερημοποίηση είτε για τον κάτοικο της Ασίας που απειλείται το σπίτι του από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Εκεί που θα διχάσει ο Πάπας το ακροατήριό του είναι στις λύσεις που προτείνει. Ζητά μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όμως, απορρίπτει λύσεις που στηρίζονται στην αγορά, όπως η ανταλλαγή εκπομπών, θεωρώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή κερδοσκοπίας. Με τον τρόπο αυτό, όμως, κλείνει τα μάτια σε μηχανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ανεπτυγμένες κοινωνίες να μειώσουν τη ρύπανση που προκαλούν οι δραστηριότητές τους.

Η παρέμβαση του Φραγκίσκου δείχνει ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει με ευρύτερο και γενναιότερο τρόπο τα πιεστικά κοινωνικά ζητήματα από τους προκατόχους του. Και μόνο για τον λόγο αυτό, η συμβολή του στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.