Μία αποκάλυψη που θα συζητηθεί σχετικά με τον τρόπο που υπήχθη η Ιρλανδία στο καθεστώς του μηχανισμού στήριξης έκανε πρώην ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Όπως κατήγγειλε ο Κέβιν Κάρντιφ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά τις ενημερώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, με σκοπό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιρλανδία και να εντείνουν την πίεση που ασκούσαν στην κυβέρνησή της χώρας.

Ο Κάρντιφ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας τον Νοέμβριο του 2010, δεν διευκρίνισε εάν οι αξιωματούχοι στους οποίους αναφέρεται άνηκαν στην ΕΚΤ ή στην Κομισιόν.

«Ήταν ξεκάθαρα απρεπές το ότι τη στιγμή που προσπαθούσαμε να πάρουμε αποφάσεις, αυτές οι ενημερώσεις που γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες στα ΜΜΕ χρησιμοποιούνταν για να υπονομευθεί η θέση μας στις αγορές ώστε να αυξηθεί η πίεση που δεχόμασταν», σημείωσε ο Κάρντιφ και πρόσθεσε: 

Τα δημοκρατικά συστήματα δεν θα έπρεπε να βασίζονται στην υπονόμευση της φήμης και την παραπληροφόρηση μέσω ανώνυμων ενημερώσεων των δημοσιογράφων.

Τις αποκαλύψεις αυτές τις έκανε μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής της Ιρλανδίας η οποία ερευνά την τραπεζική κρίση η οποία ανάγκασε την Ιρλανδία να συνάψει τη συμφωνία δανεισμού 64 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας «πιέστηκε πολύ σκληρά» από την ΕΚΤ για υπαχθεί στη δανειακή σύμβαση του 2010 και απετράπη το ενδεχόμενο να προκαλέσει ζημία σε επενδυτές που διακρατούσαν μεγάλο μέρος τραπεζικών αξιογράφων, συνέχισε ο ίδιος.

«Τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτό πιεζόμασταν πολύ σκληρά», ανέφερε ο Κάρντιφ.

Με επιστολή του ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε διαμηνύσει στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο του 2010 ότι η έκτακτη χορήγηση ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες δεν θα συνεχιζόταν εάν το Δουβλίνο δεν προχωρούσε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Η Ιρλανδία υπέγραψε τη συμφωνία δύο ημέρες αργότερα.

Η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει αρχικά την υποστήριξη του τότε γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν όσον αφορά το σχέδιό της να επιβάλει στους μεγαλομετόχους των τραπεζών της Ιρλανδίας να αναλάβουν ένα μέρος της ζημιάς, ανέφερε ο Κάρντιφ.

Όμως η εν λόγω θέση απορρίφθηκε σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ, πρόσθεσε ο Κάρντιφ, επικαλούμενος πληροφορίες που όπως επισήμανε δεν έχει ελέγξει ο ίδιος προσωπικά αλλά θεωρεί ότι είναι αξιόπιστες.