Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ότι οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής έκαναν "ελάχιστα πράγματα" και "πολύ καθυστερημένα" για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των λαών που εξεγείρονται. Μιλώντας για τη Συρία, ο Μπαν εξήγησε ότι είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ 'Ασαντ και ότι είχε συναντήσει άλλους ηγέτες της περιοχής που μπορούσαν να ασκήσουν μια επιρροή στον σύρο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

"Ζήτησα από τον πρόεδρο Άσαντ να αρχίσει ένα διάλογο και, πριν να είναι πολύ αργά, να λάβει τολμηρά και καθοριστικά μέτρα για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λαού", είπε.

"Αυτό που είδα, αυτό που με αναστάτωσε τους τελευταίους μήνες είναι ότι οι ηγέτες στην περιοχή παρενέβησαν πολύ καθυστερημένα και έκαναν ελάχιστα πράγματα. Το μήνυμά μου είναι: προσπαθήστε να προσφέρετε, είναι ο τρόπος για να κερδίσετε την ψυχή και την καρδιά του λαών", είπε.

Ο Μπαν Κι-μουν εξήγησε ότι προσπάθησε να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να είναι πιο διαλλακτικοί ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

"Ως γενικός γραμματέας και μέλος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) κατέβαλα τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και είχα δεσμευτεί σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή", τόνισε.

"Πρόσφατα μίλησα αρκετές φορές με τους ισραηλινούς ηγέτες, ζητώντας τους να είναι πιο ευέλικτοι και να δώσουν ισχυρά κίνητρα στους Παλαιστίνιους ώστε ο διάλογος να επαναληφθεί χωρίς όρους".

"Ταυτόχρονα ζήτησα και κάλεσα την παλαιστινιακή διοίκηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί κάθε αναμέτρηση", εξήγησε ο Μπαν Κι-μουν.

Όσον αφορά τη συμφιλίωση μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Φάταχ και Χαμάς, ο Μπαν Κι-μουν είπε ότι "καθώς συμφώνησαν για να συμφιλιωθούν, ας τους αφήσουμε μια ευκαιρία και θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση".
TAGS