Δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι η εταιρεία που είχε κατασκευάσει το κτίριο στο Μπέρκλει, απ' όπου υποχώρησε το μπαλκόνι και σκότωσε 6 άτομα είχε κατηγορηθεί πριν από δύο χρόνια για πλημμελή μέτρα ασφαλείας και σε μπαλκόνια άλλου κτιρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευαστική εταιρεία Segue Construction με έδρα την Καλιφόρνια είχε καταβάλει 3,4 εκατομμύρια δολάρια για την δικαστική επίλυση της διαφοράς σχετικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζε για κατασκευαστικά σφάλματα σε ένα κτιριακό συγκρότημα στο Μίλμπρε της Καλιφόρνιας έπειτα από αγωγή που κατέθεσε μία ένωση ιδιοκτητών κατοικιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου της.

Στην δικογραφία, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αναφέρουν ότι το κτιριακό συγκρότημα των 109 διαμερισμάτων The Park Broadway, στο Μίλμπρε, υπέστη καταστροφές από την εισροή υδάτων σε πολλούς εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, περιλαμβανομένων μπαλκονιών του δευτέρου έως και πέμπτου ορόφου.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των εξωτερικών χώρων, όπως τα μπαλκόνια, ήταν "βασικό στοιχείο της αγωγής", δήλωσε ο δικηγόρος του Σαν Φρανσίσκο, Τόμας Μίλερ, ο οποίος εκπροσώπησε τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Στην αγωγή των ιδιοκτητών του Park Broadway lawsuit, αναφέρονταν 29 περιστατικά από εισροή υδάτων. "Τα παράθυρα, οι πόρτες των εσωτερικών αυλών, οι μπαλκονόπορτες και τα συστήματά τους επιτρέπουν υπερβολική συγκέντρωση νερού στην κατασκευή και προκαλούν καταστροφές σε άλλα στοιχεία", ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα.

Η δικογραφία περιελάμβανε φωτογραφίες από τις εργασίες ανοικοδόμησης στους χώρους του συγκροτήματος που σύμφωνα με τους δικηγόρους απεικονίζουν την καταστροφή από το νερό στα συστήματα στήριξης των εσωτερικών αυλών, των μπαλκονιών και άλλων εξωτερικών χώρων.
 
Χθες Πέμπτη, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι το ατύχημα με την κατάρρευση του μπαλκονιού σε κτιριακό συγκρότημα του Μπέρκλεϊ ενδέχεται να οφείλεται στη σήψη του ξύλου, η οποία προκλήθηκε από την έκθεση σε υπερβολική υγρασία και η οποία προφανώς αποδυνάμωσε τις οριζόντιες δοκούς που υποστήριζαν το μπαλκόνι.

Τα 13 θύματα ήταν κυρίως ιρλανδοί φοιτητές που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια με προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας για το καλοκαίρι και έξι από αυτούς σκοτώθηκαν όταν έπεσαν στον δρόμο που βρισκόταν από κάτω από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου που υποχώρησε στη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων.