current views are: 2

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:48

Νέο πολιτικό σκηνικό στη Δανία – Στόχος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Δανίας φέρνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Δανίας φέρνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Δανίας φέρνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

O Λαρς Λόκε Ράσμουσεν (φωτό) καλείται σήμερα να αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα του σχηματισμού κυβέρνησης, την στιγμή που το κόμμα του, το Venstre, έχασε το ένα τέταρτο των εδρών του, ενώ το ακροδεξιό, αντι-μεταναστευτικό Κόμμα του Δανικού Λαού (DF), αναδείχθηκε το μεγαλύτερο δεξιό κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Χάρη στη θεαματική επίδοση του DF που έλαβε ποσοστό 21,1%, το μπλοκ της δεξιάς (Venstre, DF, Φιλελεύθερη Συμμαχία και συντηρητικοί) απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία, 90 έδρες, επιτρέποντας συνεπώς στον Ράσμουσεν να διεκδικεί εκ νέου τον πρωθυπουργικό θώκο.
«Οι επόμενες ημέρες θα μας επιτρέψουν να πούμε αν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πλειοψηφία επί ενός (κυβερνητικού) προγράμματος που θα οδηγήσει τη Δανία στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους οπαδούς του.

Ο Ράσμουσεν διετέλεσε πρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 έως το 2011, μετά τον διορισμό του προκατόχου του, του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Όπως και τότε, ο Ράσμουσεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του DF για να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν το DF θα μετάσχει ή όχι στην κυβέρνηση.

Το 2011, οι Δανοί κουρασμένοι από 10 χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης, είχαν τιμωρήσει την πολιτική της λιτότητας που είχε εφαρμόσει, ωστόσο ο Ράσμουσεν διατήρησε την ηγεσία του κόμματός του, του Venstre.

Το αίνιγμα του DF

Το θέμα είναι τι θα κάνει το DF και αν θα μετάσχει στην μελλοντική κυβέρνηση. «Δεν φοβόμαστε να μπούμε στην κυβέρνηση, αν έτσι είναι να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική επιρροή», δήλωσε ο 45χρονος αρχηγός του DF Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ στο δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzau, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Εκτός από τις αδιάλλακτες θέσεις του όσον αφορά την μετανάστευση, το DF διαφωνεί με τα άλλα κόμματα της δεξιάς και ως προς τα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και ως προς τις δημόσιες δαπάνες στο θέμα της κοινωνικής προστασίας.

Ωστόσο, η επιρροή του δεν έπαψε να αυξάνεται τα 20 τελευταία χρόνια στην Δανία.

Το κόμμα αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 με την πρόθεση να προστατεύσει «την δανική πολιτιστική κληρονομιά», απέκτησε επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας μεταξύ του 2001 και του 2011 υπό την ηγεσία της χαρισματικής του προέδρου Πία Κιέρσγκαρντ.

Τότε το DF είχε εξαργυρώσει την υποστήριξή του στις διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας της δεξιάς με την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων στο θέμα της μετανάστευσης.

Η 68χρονη Κιέρσγκαρντ έδωσε την σκυτάλη το 2012 στον δελφίνο της Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, αλλά συνεχίζει να εμπλέκεται στις αποφάσεις του κόμματος. Χθες το βράδυ, υποδέχθηκε με δάκρυα χαράς το ιστορικό ποσοστό του DF.

Η προσωπικότητατου νέου αρχηγού του κόμματος, λιγότερο αιχμηρή από αυτήν της προκατόχου του, ευνόησε την εκλογική επιτυχία του.

Ο Νταλ, έχοντας αμβλύνει την αντιμεταναστευτική του ρητορική, επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο κράτος πρόνοιας και στην υποστήριξη προς τους λιγότερο προνομιούχους Δανούς, ικανοποιώντας την εκλογική του βάση, κυρίως τους άνω των 60 ετών της μικρομεσαίας τάξης.

Ένα από τα δυνατά σημεία του Κόμματος του Δανικού Λαού ήταν η απελευθέρωση της ρητορικής του για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής στην χώρα, το οποίο αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των μεγαλύτερων κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς.


σχετικα αρθρα