current views are: 2

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση20:40

Ποιος είναι ο επίδοξος πρωθυπουργός της Δανίας: Η λιτότητα, τα κοστούμια και η ντόλτσε βίτα

O Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναλαμβάνει το δύσκολο εγχείρημα του σχηματισμού κυβέρνησης, με στόχο να γίνει ξανά πρωθυπουργός της Δανίας.

Δημοσίευση 20:40’
αρθρο-newpost

O Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναλαμβάνει το δύσκολο εγχείρημα του σχηματισμού κυβέρνησης, με στόχο να γίνει ξανά πρωθυπουργός της Δανίας.

O Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναλαμβάνει το δύσκολο εγχείρημα του σχηματισμού κυβέρνησης, με στόχο να γίνει ξανά πρωθυπουργός της Δανίας, δείχνοντας ότι γνωρίζει καλά το παιχνίδι της εξουσίας.

Το παρουσιαστικό του λάτρη της καλής ζωής και το ζεστό βλέμμα του Ράσμουσεν τον έφεραν συχνά σε αντίθεση με την επονομαζόμενη «βασίλισσα του χιονιού», τη μεγαλύτερη πολιτική του αντίπαλο, τη Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία πήρε από τα χέρια του τα ηνία της χώρας για σχεδόν τέσσερα χρόνια, όταν το 2011 οι Σοσιαλδημοκράτες επέστρεψαν στην εξουσία.

Υποστηρικτής της λιτότητας, ο Λόκε Ράσμουσεν διεκδικεί, τα εύσημα για την οικονομική ανάκαμψη.

Ικανός πολιτικός, πέρασε σειρά καταιγίδων, όπως όταν το όνομά του ενεπλάκη σε μινισκάνδαλα γιατί είχε χρησιμοποιήσει χρήματα του κόμματός του προκειμένου να αγοράσει ακριβά κοστούμια.

«Βεβαίως, οι Δανοί τον θεωρούν προβληματικό, αλλά και ως επαγγελματία της πολιτικής. Είναι πιθανόν ο πιο έξυπνος πολιτικός της γενιάς του», εκτιμά ο Πέτερ Νέντεργκααρντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ο 51χρονος Ράσμουσεν, καταρτισμένος στην κοινοτική και περιφερειακή πολιτική, αντίθετα με την νυν αρχηγό της κυβέρνησης που άρχισε την πολιτική της σταδιοδρομία στις Βρυξέλλες, γνωρίζει καλά τα μυστικά της εξουσίας.

Γεννημένος στην κεντρική Δανία, από πατέρα αρχιλογιστή και μητέρα οικοκυρά, ο Ράσμουσεν σπούδασε νομικά και εισήλθε στο κοινοβούλιο το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Φρέντερικσμποργκ, στην κεντρική Δανία, το 1988, και έγινε την ίδια χρονιά αντιπρόεδρος του κόμματός του.

Αφήνοντας πίσω τις υπερ-φιλελεύθερες ιδέες του μετά την άνοδο της κεντρο-δεξιάς στην εξουσία το 2001, κατέλαβε από το 2001 έως το 2007 τις θέσεις του υπουργού Εσωτερικών και Υγείας πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών το 2007, χρονιά κατά την οποία ορίστηκε δελφίνος από τον Ράσμουσεν, με τον οποίο δεν είχε καμιά συγγενική σχέση. Το επώνυμο Ράσμουσεν είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα στη Δανία.

Όταν τον διαδέχθηκε, έγινε, σε ηλικία 44 ετών, ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, αλλά δυσκολεύτηκε να βάλει ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, με τη Δανία να διανύει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της από το 1945.

Η Δανία βγαίνει σήμερα από τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων μάλλον φιλελεύθερης έμπνευσης οι οποίες, σύμφωνα με την Τόρνινγκ-Σμιτ, συνέβαλαν στην ανάπτυξη, που ήταν υποτονική στην αρχή της θητείας της.
 

 


σχετικα αρθρα