Το τελευταίο αντίο είπε η Τουρκία στον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μία από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια.

Όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, όταν τελούνται κηδείες με τιμές αρχηγού κράτους, η σορός του Ντεμιρέλ -ο οποίος απεβίωσε αυτήν την εβδομάδα σε ηλικία 90 ετών- εναποτέθηκε ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια μιας πρώτης επίσημης τελετής, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας συμπεριλαμβανομένων του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου συνόδευε ένα απόσπασμα της προεδρικής φρουράς, ενώ κατόπιν μεταφέρθηκε πάνω σε έναν κιλλίβαντα πυροβόλου στους δρόμους της Άγκυρας έως το τέμενος του Κοτζατεπέ προκειμένου να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα ταφεί αύριο στην γενέτειρά του, την Ισπάρτα, στην κεντρική Τουρκία.

Μετά τον θάνατό του την Τετάρτη έπειτα από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ολόκληρη η χώρα απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.

Από το 1965 ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κυβέρνησε την Τουρκία για ένα διάστημα 11 ετών ως επικεφαλής επτά διαφορετικών κυβερνήσεων. Κατόπιν διετέλεσε επικεφαλής του τουρκικού Κράτους από το 1993 έως το 2000, την χρονιά που αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή.