Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, θα επισκεφθούν σήμερα τη Σερβία, στο πλαίσιο περιοδείας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μεταφέρουν στην ηγεσία της Σερβίας το μήνυμα ότι το μέλλον της χώρας είναι στην ΕΕ, αλλά και ότι η Σερβία κρατάει το κλειδί της προόδου.

Μαζί με τον κ. Μπαρόζο στο Βελιγράδι φθάνει και ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος είναι στην ομάδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, αρμόδιος για τα δυτικά Βαλκάνια, τη Ρωσία και την πολιτική ανατολικής γειτονίας.

Ο κ. Μπαρόζο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό, Μίρκο Τσβέτκοβιτς και την πρόεδρο της Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς.

Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα εγκαινιάσουν το κέντρο πληροφόρησης της ΕΕ στο πολιτιστικό κέντρο «Dom Omladine».

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Μπαρόζο, Φίλε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Βένσαν Ντέζερ θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με πολίτες της Σερβίας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικ Καρνίτσινγκ, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» ότι στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία και στις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι να επιβεβαιωθεί η προσήλωση της ΕΕ στο ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, αλλά και ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι λαοί αποφασίζουν οι ίδιοι για την πρόοδο προς την πλήρη ένταξη στην Ένωση.

Επιπλέον, θα τονιστεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο πεδίο των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.