Την οδύνη της εξέφρασε χθες σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του 21χρονου Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος ομολόγησε στις αμερικανικές αρχές ότι σκότωσε 9 ανθρώπους με ένα αυτόματο όπλο μέσα σε μια ιστορική εκκλησία μαύρων της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή είναι το πρώτο κείμενο που δίνουν στην δημοσιότητα οι συγγενείς του Ρουφ από την Τετάρτη, που ο 21χρονος λευκός κατηγορείται ότι σκότωσε 9 μαύρους μέσα στην εκκλησία των Μεθοδιστών της κοινότητας των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

"Είναι αδύνατο να εκφράσουμε σε ποιο βαθμό έχουμε συγκλονιστεί, θλιβεί και δεν πιστεύουμε αυτό που συνέβη", αναφέρουν οι συγγενείς του Ντίλαν Ρουφ. "Έχουμε καταρρεύσει και συντριβεί από αυτό που συνέβη", προσθέτουν.

"Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι δύσκολο να βρούμε λόγια", επισημαίνουν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εννέα θυμάτων. Οι ίδιοι απευθύνουν τέλος έκκληση για σεβασμό στα μέσα ενημέρωσης.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, λευκοί και μαύροι, μετείχαν χθες σε αγρυπνία που έγινε στην μνήμη των εννέα θυμάτων. Η αγρυπνία αυτή, η οποία διοργανώθηκε από τις αρχές του Τσάρλεστον, πραγματοποιήθηκε σε ένα κλειστό στάδιο του Κολεγίου του Τσάρλεστον.

Περίπου πενήντα συγγενείς των θυμάτων καθόντουσαν στην πρώτη σειρά στο κλειστό στάδιο, ενώ σε αυτούς που εισέρχονταν στην αίθουσα για να μετάσχουν στην αγρυπνία μοιράζονταν τριαντάφυλλα που είχε προσφέρει ένας ανώνυμος δωρητής.

Ο Ρουφ, νοσταλγός του απαρτχάιντ και με την πρόθεση, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να πυροδοτήσει έναν "φυλετικό πόλεμο", κατηγορείται για τον φόνο 9 μαύρων στην εκκλησία αυτή του Τσάρλεστον, η οποία έχει ιστορική σημασία για τον αγώνα κατά της σκλαβιάς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει γύρω από το αν η ομαδική αυτή δολοφονία ήταν όχι μόνον ένα "έγκλημα μίσους", όπως το χαρακτήρισε, αλλά και "μια πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας".

Η εκκλησία όπου έγινε η επίθεση ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από μαύρους πιστούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας στις εκκλησίες των λευκών. Πυρπολήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1820, όταν ένας από τους ιδρυτές της σχεδίασε μια εξέγερση των σκλάβων, αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών και Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών, και πέντε μέλη του εκκλησιάσματος, ηλικίας από 26 έως 87 ετών.

Ο Ντίλαν Ρουφ παρέμεινε επί μία ώρα μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετούσαν τη Βίβλο, πριν σηκωθεί και τους πυροβολήσει. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του NBC ο νεαρός "δίστασε" να σκοτώσει τους εννέα ανθρώπους επειδή "όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί μαζί του".