Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες διαδηλώσεις εναντίον του NATO σήμερα στην Ταλοκάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, την επομένη μιας παρόμοιας κινητοποίησης στην οποία βρήκαν το θάνατο 12 άνθρωποι, ανέφεραν οι επαρχιακές αρχές στη Ταχάρ. «Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαγιάζ Μοχάμαντ Ταουχίντι, εκπρόσωπος των αρχών της επαρχίας. «Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών με νερό υπό πίεση για να τους διαλύσει», πρόσθεσε.

Μια ομάδα επιτέθηκε σε αστυνομικό τμήμα κι έβαλε φωτιά σε μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα η αστυνομία να πυροβολήσει στον αέρα για να αποκρούσει τους δράστες, υποστήριξε ακόμα.

«Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, και η φωτιά κατασβέστηκε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει πώς τραυματίστηκαν οι διαδηλωτές.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 80 τραυματίστηκαν στα επεισόδια χθες Τετάρτη στην Ταλοκάν μετά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας για μια επιχείρηση του NATO κατά την οποία βρήκαν το θάνατο δύο άνδρες και δύο γυναίκες - που σύμφωνα με τη διεθνή συμμαχία ήταν αντάρτες και σύμφωνα με τις αρχές ήταν άμαχοι. Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που βρήκαν το θάνατο στη διαδήλωση είχαν πυροβοληθεί, ανέφεραν οι αρχές χωρίς να διευκρινίσουν από πού προήλθαν τα πυρά.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε «μονομερή» την επιχείρηση του NATO --υπονοώντας ότι δεν ενεπλάκησαν σε αυτή δυνάμεις του στρατού του Αφγανιστάν-- και δήλωσε ότι τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.