Επίσημη έγκριση έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη ναυτική επιχείρηση κατά των διακινητών στη Μεσόγειο.

Για της ανάγκες της επιχείρησης θα χρησιμοποιηθούν υποβρύχια, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σκοπός είναι η συλλογή πληροφοριών για τους διακινητές που μεταφέρουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Στη συνάντησή τους οι υπουργοί ενέκριναν και επίσημα την έναρξη της επιχείρησης που προς το παρόν θα περιοριστεί στη συγκέντρωση πληροφοριών, επειδή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από τον ΟΗΕ. Η αρχική ιδέα ήταν να καταστρέφονται τα πλοιάρια των διακινητών μεταναστών, ακόμη και αν βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Όμως για να γίνει αυτό η ΕΕ θα χρειαστεί μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη συναίνεση των λιβυκών αρχών για ανάληψη δράσης στα παράλια της Λιβύης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: ο στόχος δεν είναι οι μετανάστες αλλά αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τη ζωή τους και, πολύ συχνά, από τον θάνατό τους» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Περίπου δέκα χώρες έχουν προσφέρει πέντε πολεμικά πλοία, δύο υποβρύχια, τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη, δύο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα για την επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν και περίπου 1.000 άνδρες. Οι στρατιώτες θα εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των προσφύγων αλλά και για τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διάσωσή τους στη θάλασσα. Επικεφαλής της επιχείρησης EU Navfor Med, όπως αποκαλείται, θα είναι ο Ιταλός ναύαρχος Ενρίκο Κρεντεντίνο. Η ναυαρχίδα του θα είναι το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour, το οποίο διαθέτει και ένα νοσοκομείο.