Τριήμερες συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών ξεκίνησαν η ΗΠΑ και η Κίνα, με σκοπό να διευθετήσουν μία σειρά από ζητήματα διμερών σχέσεων.

Η ετήσια συνάντηση έφερε στην Ουάσιγκτον πάνω από 400 Κινέζους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που έχουν οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Όπως είπε Αμερικανός αξιωματούχος, στις ανησυχίες των ΗΠΑ περιλαμβάνονται η επεκτατική πολιτική της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, η ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών ιδιαίτερα από Κινέζους χάκερ, και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην αμερικανική εμπορική δραστηριότητα στην Κίνα.

Τα κοινά θέματα για τα οποία θα συζητήσουν περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τις κοινές ανησυχίες για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Νότιας Κορέας, τη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, και την στήριξη στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι δύο πλευρές αναμένεται επίσης να εξετάσουν μια διμερή επενδυτική συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση τα τελευταία επτά χρόνια και έχει καθυστερήσει λόγω εμποδίων και από τις δύο χώρες, ενώ η Κίνα αναμένεται να ασκήσει πίεση για να συμπεριληφθεί το γουάν στη λίστα των αποθεματικών νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας έχει επίσης σκοπό να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη στη Ουάσιγκτον το Σεπτέμβριο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.


TAGS