current views are: 1

24 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση02:02

ΟΗΕ: Συριακή κυβέρνηση και αντάρτες στοχοποιούν αμάχους

Καταγγελίες ότι ο στρατός της Συρίας έριχνε βόμβες – βαρέλια σε αμάχου στο Χαλέπι φέτος έκανε ο ΟΗΕ.

Δημοσίευση 02:02’
αρθρο-newpost

Καταγγελίες ότι ο στρατός της Συρίας έριχνε βόμβες – βαρέλια σε αμάχου στο Χαλέπι φέτος έκανε ο ΟΗΕ.

Καταγγελίες ότι ο στρατός της Συρίας έριχνε βόμβες – βαρέλια σε αμάχου στο Χαλέπι φέτος έκανε ο ΟΗΕ.

Τόσο οι στρατιωτικές οργανώσεις όσο και οι οργανώσεις των ανταρτών, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, επέβαλαν πολιορκίες με «καταστροφικά αποτελέσματα» στερώντας από τους κατοίκους τρόφιμα και φάρμακα και οδηγώντας τους έτσι στον υποσιτισμό και τον λιμό, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία έκθεσή τους.

«Ο βομβαρδισμός περιοχών που κατοικούνται από αμάχους από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις, περιλαμβανομένων του ΙΚ, της Τζαμπάτ αλ-Νόσρα και της Τζάις Αλ-Ισλάμ- έχουν προκαλέσει τον τρόμο σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που κατοικούν σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής των ερευνητών του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια, ενώ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια.

Φέτος, κυβερνητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβάρδισαν περιοχές στην ανατολική επαρχία του Χαλεπίου, «κυρίως με βόμβες – βαρέλια -σχεδόν σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Οι αεροπορικές επιθέσεις πόλεων όπως η Ντεράα και η Ιντλίμπ επίσης εντατικοποιήθηκαν.

«Η συνεχιζόμενη χρήση βομβών-βαρελιών στις αεροπορικές επιδρομές εναντίων ολόκληρων περιοχών, αντί συγκεκριμένων στόχων, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και, όπως έχει ήδη αποδειχτεί, η στοχοποίηση πολιτών συνιστά έγκλημα πολέμου», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έχουν συντάξει πέντε εμπιστευτικές λίστες με ύποπτους για εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές, προειδοποίησαν: 

Η πορεία που ακολουθούν τα ελικόπτερα τα οποία ευθύνονται για τις ρίψεις με βόμβες-βαρέλια, καταγράφεται. Οι διοικητές των βάσεων και των διαδρόμων απογείωσης, όπου εφοδιάζονται τα ελικόπτερα και απ όπου απογειώνονται, θα πρέπει να λογοδοτήσουν.


σχετικα αρθρα