Προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν σε Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, έκλεψαν από το Άουσβιτς, δύο βρετανοί μαθητές.

Οι Marcus Dell και Ben Thompson την περασμένη Δευτέρα πήγαν εκπαιδευτική εκδρομή με το ιδιωτικό σχολείο Pesre, στο οποίο φοιτούν στο Κέιμπριτζ, στο Άουσβιτς.

Την Δευτέρα το απόγευμα οι φύλακες του ιστορικού χώρου στην Πολωνία εντόπισαν τους δύο 17χρονους να κινούνται ύποπτα κοντά σε μία αποθήκη, στην οποία φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα των Εβραίων που εκτελέστηκαν στο Άουσβιτς από τους Ναζί. Μέσα στα σακίδια των δύο μαθητών βρέθηκαν κομμάτια από ένα κουτάλι, κομμάτια από σπασμένα γυαλιά, ένα ξυράφι και μερικά κουμπιά.

Τα δύο παιδιά οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Malopolska και ανακρίθηκαν μέσω διερμηνέα, αντιμέτωποι με την κατηγορία υπεξαίρεσης αντικειμένων που αποτελούν κειμήλια σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι βρετανοί μαθητές πλήρωσαν πρόστιμο 240 ευρώ ο καθένας και αφέθηκαν ελεύθεροι, προς το παρόν, αλλά για την πράξη τους μπορεί να τους επιβληθεί μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση.