current views are: 1

24 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:13

«Καρφιά» Μακρόν προς Βρετανία: Όχι σε Ε.Ε. α λα καρτ

Αιχμές Παρισιού προς Λονδίνο. Η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει τις πλευρές της ΕΕ που της αρέσουν και να απορρίπτει τις υπόλοιπες με ένα σύστημα «ΕΕ α λα καρτ» γιατί αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη την ΕΕ δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Δημοσίευση 12:13’
αρθρο-newpost

Αιχμές Παρισιού προς Λονδίνο. Η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει τις πλευρές της ΕΕ που της αρέσουν και να απορρίπτει τις υπόλοιπες με ένα σύστημα «ΕΕ α λα καρτ» γιατί αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη την ΕΕ δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αιχμές Παρισιού προς Λονδίνο. Η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει τις πλευρές της ΕΕ που της αρέσουν και να απορρίπτει τις υπόλοιπες με ένα σύστημα «Ε.Ε. α λα καρτ» γιατί αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη την ΕΕ δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 28 ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ.

«Θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε ένα είδος Ε.Ε. α λα κάρτ», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που προβλήθηκε σήμερα από το BBC.

«Το να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας και απλότητας για όλες τις χώρες μέλη είναι καλό, αλλά το να το πράξουμε μόνο για ένα μέλος θα ισοδυναμούσε με αποσύνθεση (της Ε.Ε.)», είπε ο ίδιος.

Ο γάλλος υπουργός είχε στο παρελθόν δεχτεί την ιδέα μία Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην οποία τα 19 μέλη της ευρωζώνης, στην οποία δεν ανήκει η Βρετανία, θα προχωρούσαν σε στενότερη ολοκλήρωση.

Στη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο, είπε ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να περιμένει να απολαμβάνει τα οφέλη της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να μην παίρνει κανένα από τα ρίσκα που συνεπάγεται η συμμετοχή της αυτή.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα συμφωνήσει σε αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε. για να ικανοποιήσει την επιθυμία της Βρετανίας να δυσκολέψει την πρόσβαση μεταναστών από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. στη βρετανική αγορά εργασίας, ο Μακρόν απάντησε: «Αν μιλάμε για αλλαγή των συνθηκών η απάντηση είναι όχι. Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα».

Σαφώς εξαρτάται από τις λεπτομέρειες και από το πώς ορίζεται η ευελιξία στο σύστημα υγείας και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Αν είναι ένας τρόπος να περιοριστεί η ελεύθερη κίνηση προσώπων, αυτό είναι πρόβλημα γιατί πρόκειται για ένα κομμάτι του DNA της ΕΕ. Αν είναι απλώς για την προσαρμογή των κανονισμών και αν είναι πραγματοποιήσιμο μαζί με τους άλλους, μπορούμε να το συζητήσουμε.


σχετικα αρθρα