Η Ρωσία θα πρέπει να υπολογίσει κατά την επεξεργασία των απαντητικών της μέτρων στις κυρώσεις της ΕΕ, τις θέσεις εκείνων των χωρών, με τις οποίες έχουν διαμορφωθεί καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου - δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η κ. Ματβιένκο διαπίστωσε με θλίψη ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, παρατάθηκαν την Δευτέρα που μας πέρασε, και διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία θα λάβει τις δικές της απαντητικές, κατάλληλες, ισορροπημένες αντικυρώσεις», επί των οποίων τώρα εργάζεται η ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης της αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών κρατών. «Νομίζω, παρ’ όλ’ αυτά, ότι επεξεργαζόμενοι την πολιτική των αντικυρώσεων, πρέπει να υπολογίσουμε τις θέσεις μιας σειράς κρατών, όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, με τις οποίες έχουμε διαμορφώσει, όχι μόνο καλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και πολιτικές σχέσεις - χώρες οι οποίες δραστήρια τάσσονται κατά της πολιτικής των κυρώσεων», είπε η Ρωσίδα πολιτικός και πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "τέτοια κράτη πρέπει να τα υποστηρίξουμε».

Η επικεφαλής των Ρώσων γερουσιαστών, ζήτησε πάντως να υπάρχει αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης εισαγωγών σειράς προϊόντων από την ΕΕ, αναφέροντας ότι οι ρωσικές αλυσίδες υπεραγορών τροφίμων, παρατηρούν αυξημένες εξαγωγές, για παράδειγμα, μήλων από την Εσθονία, στα οποία ως χώρα προέλευσης αναφέρεται η Ν.Αφρική - ενώ «είναι ολοφάνερο ότι έχουν πολωνική προέλευση».

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να παραβιάζονται οι αντικυρώσεις που υιοθετούμε - και υπ’ αυτήν την έννοια πρέπει να αυξήσουμε την απαιτητικότητα και τον έλεγχο στα σύνορα και να μην επιτρέπουμε την απάτη», είπε η Β.Ματβιένκο, θυμίζοντας.