Τα σχέδια ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στη Βουλγαρία είναι στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Ντανιέλ Μίτοφ σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους.

«Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να εγκαταστήσει εξοπλισμό για επιθετικούς λόγους. Οι εξοπλισμοί σκοπό έχουν την οργάνωση κοινών ασκήσεων, για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του στρατού μας» είπε ο κ. Μίτοφ και πρόσθεσε:

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι δικά μας στρατεύματα ανεξάρτητα από που προέρχονται- από τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή απ' όποια άλλη χώρα. Έχουμε συμφωνήσει με όλες αυτές τις χώρες αμοιβαία προστασία και όταν υπάρχει ένταση στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, βρίσκονται εδώ για εμάς, για τους Βούλγαρους πολίτες. Για τη βουλγαρική κυβέρνηση είναι σημαντική η ασφάλεια του κράτους, όπως επίσης και η αμυντική ικανότητα του κράτους.

Ο κ. Μίτοφ εκτίμησε ότι δημιουργείται και πάλι υστερία σχετικά με κάτι που έχει σχεδιαστεί και ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό, που έχει συμφωνηθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι έξι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Πολωνία θα φιλοξενήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο έδαφός τους.

Ο υπουργός Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ, ο οποίος μετέχει στις Βρυξέλλες στις εργασίες της συνόδου υπουργών Άμυνας δήλωσε προχθές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υποβάλλει επίσημο αίτημα στη Βουλγαρία για την εγκατάσταση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

«Είχα συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ, Μάρσι Ρις μετά από αίτημά της, από την οποία πληροφορήθηκα ότι η αμερικανική πλευρά θα προβεί σε δήλωση σχετικά με τη εγκατάσταση εξοπλισμού και προσωπικού σε κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε καμία πρόσθετη πληροφορία ή λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό ή το είδος των εξοπλισμών», δήλωσε ο κ. Νέντσεφ.