Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφρασαν σήμερα λύπη για την σοβαρή έλλειψη πόρων και την «μαζική κρίση» που μειώνουν τη βοήθεια προς τους σύρους πρόσφυγες, και κάλεσαν τους δωρητές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η έλλειψη πόρων εμποδίζει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των 3,9 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, καθώς και περισσοτέρων από 20 εκατομμύρια ανθρώπων στις τοπικές κοινότητες που τους δέχονται στις γειτονικές χώρες», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Αμάν και τη Γενεύη.

Από τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητούνται μόνο 1,06 δισ. ελήφθησαν στο τέλος του μήνα, επισημαίνουν. «Η μαζική αυτή κρίση χρειάζεται πολύ περισσότερη αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας], δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην παρούσα κατάσταση «κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στις πιο βασικές ανάγκες επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων το προσεχές εξάμηνο», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Λόγω της ανεπάρκειας πόρων, 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες είδαν την επισιτιστική τους βοήθεια να μειώνεται φέτος και 750.000 παιδιά δεν μπόρεσαν να φοιτήσουν στο σχολείο.

Η Συρία περιλαμβάνεται στις τρεις χώρες των οποίων ο πληθυσμός έχει πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση, με 7,6 εκατομμύρια εσωτερικούς πρόσφυγες και 3,88 εκατομμύρια πρόσφυγες σε άλλες χώρες στα τέλη του 2014, με το Αφγανιστάν και τη Σομαλία.