Η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε σήμερα στην πρώτη υποβολή στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλει ότι διέπραξε το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την έρευνα για τις ωμότητες που διεπράχθησαν κατά τον πόλεμο στη Γάζα το 2014.

Η κίνηση αυτή θέτει το Ισραήλ προ διλήμματος: Πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με την έρευνα του ΔΠΔ ή θα απομονωθεί καθώς θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες που έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον διεθνή θεσμό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται τις κατηγορίες περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γάζα το 2014 και κατηγορεί τη Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας για εγκλήματα πολέμου, επικαλούμενη το ότι εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες με στόχο αστικά κέντρα στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι, έπειτα από την συνάντηση του με την εισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου Φατού Μπενσουντά, δήλωσε έξω από το ΔΠΔ ότι υπέβαλε φακέλους για τον πόλεμο στη Γάζα, για τους ισραηλινούς οικισμούς σε κατεχόμενα εδάφη και την μεταχείριση των Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

«Η Παλαιστίνη αποτελεί δοκιμασία για την αξιοπιστία των διεθνών μηχανισμών... μια δοκιμασία στην οποία ο κόσμος δεν έχει περιθώριο να αποτύχει», δήλωσε ο Μαλίκι.

«Η κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια χειραγώγησης του ΔΠΔ και ελπίζουμε πως η εισαγγελέας δεν θα πέσει στην παγίδα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η εκεχειρία που κηρύχθηκε τον Αύγουστο τερμάτισε τις μάχες των 50 ημερών μεταξύ των μαχητών στη Γάζα και των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των οποίων υγειονομικοί δήλωσαν πως περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν. Οι αρχές του Ισραήλ αναφέρουν πως 67 στρατιώτες και 6 άμαχοι σκοτώθηκαν στη δική του πλευρά.

Ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών είχαν δηλώσει τη Δευτέρα πως τόσο το Ισραήλ όσο και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014, που μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Η ανεξάρτητη Επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη Γάζα συγκέντρωσε "πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν το Ισραήλ και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις", όπως αναφέρεται στην έκθεση που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το ΔΠΔ, με έδρα την Χάγη, το οποίο δεν διαθέτει αστυνομικό σώμα ή δυνατότητες επιβολής του νόμου αφ' εαυτού, ερευνά τα εγκλήματα που έχει καταγγελθεί πως διέπραξαν και τα δύο μέρη. Δεν μπορεί όμως να επιβάλει στο Ισραήλ να του δώσει πληροφορίες.