«Στην Αλβανία, τα μεγάλα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνδεδεμένα με τη ευρέως διαδεδομένη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, ιδιαίτερα στο δικαστικό σύστημα και στην υγειονομική περίθαλψη ενώ η ενδοοικογενειακή βία και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών παραμένουν επίσης σοβαρά προβλήματα» αναφέρεται στο κεφάλαιο για τη χώρα της ετήσιας έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο το 2014 που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Οι ξυλοδαρμοί και η κακομεταχείριση από την αστυνομία των υπόπτων κατά τη διάρκεια της κράτησης και ανάκρισης για να αποσπαστούν ομολογίες, οι άθλιες συνθήκες των φυλακών, καθώς και το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα, το οποίο υφίσταται πίεση και ελεγχεται για διαφθορά αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τη χώρα», αναφέρει η έκθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην περίπτωση των αιτήσεων για την επιστροφή ή την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος και πολλές από τις αξιώσεις ιδιοκτησίας παραμένουν αναπάντητες».

«Η Αλβανία συνέχισε να αποτελεί πηγή και χώρα προέλευσης για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, θύματα σεξουαλικής εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας» επισημαίνεται στην έκθεση.

Σε ότι αφορά στη διαφθορά, αναφέρεται ότι «η ατιμωρησία των ανώτερων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, παραμένει πρόβλημα, αν και η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να ερευνήσει τους αξιωματούχους, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για εμπλοκή στην τέλεση τέτοιου είδους αδικημάτων».

«Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, κοινές μονάδες ερευνών ξεκίνησαν 762 νέες έρευνες και 131 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο. Συνολικά 183 άτομα κρίθηκαν ένοχα και άλλοι 26 κρατικοί λειτουργοί απολύθηκαν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση.

«Η κυβέρνηση συνέχισε να συνεργάζεται με την ειδική ομάδα ανακριτών της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (EULEX) για τους ισχυρισμούς ότι ο “Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου" την περίοδο 1999 - 2000 εκτελούσε τους αμάχους από το Κόσοβο που κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, κρατούσε ως αιχμαλώτους πολέμου σε διάφορα σημεία της Αλβανίας και στη συνέχεια διακινούσε στη μαύρη αγορά τα ζωτικά όργανά τους» αναφέρει στην έκθεση του το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών.