Η αστυνομία του Κοσόβου σε συνεργασία με την ειδική εισαγγελία έκανε εφόδους στις έδρες πέντε μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Πρίστινα και στο Πρίζρεν, που θεωρούνται ύποπτες για διασυνδέσεις με οργανώσεις στο Ιράν.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Κοσόβου, οι έρευνες που διεξήχθησαν την Τετάρτη, συνδέονται με υπόθεση που ερευνάται από την ειδική εισαγγελία με στόχο την αποτροπή και καταπολέμηση της τρομοκρατίας και εντάσσονται στις προσπάθειες καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN βρέθηκαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Nisa, Bregu και Diellit και Ibni Sina στην Πρίστινα και οι οργανώσεις Kurani και Ehli Bejti στο Πρίζρεν.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές» του Κοσόβου τονίζεται ότι όλες οι ΜΚΟ έχουν διασυνδέσεις με το Ιράν και με ομάδες σιιτών.

Οι ιδρυτές της ΜΚΟ Kurani, Ικμπάλε Χουντούτι Μπερίσα και ο σύζυγός της Ασλάν Μπερίσα είναι ιδιοκτήτες εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, έχουν δεσμούς με το Ιράν και στρατολογούσαν νεαρούς από το Κόσοβο για να αγωνιστούν για τα ιρανικά συμφέροντα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Ικμπάλε Χουντούτι στο λογαριασμό της στο Facebook έχει δημοσιεύσει φωτογραφία μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η κόρη τους Ζέχρα επισκέφθηκε το Ιράν πριν από τρία χρόνια και σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Nasr TV τόνισε ότι θέλει να βοηθήσει στον αγώνα κατά του Ισραήλ και της Αμερικής.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ιδρύθηκε το 2002 και ένα χρόνο αργότερα παρουσίασε κύκλο εργασιών πάνω από 100.000 ευρώ.