Το θέμα της Ελλάδας κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία της Ιρλανδίας.

Το κεντροδεξιό, κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ επισημαίνει ήδη το πρόβλημα στην Ελλάδα για να υπογραμμίσει ότι είχε δίκιο που είχε αγνοήσει τις προτροπές να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους διεθνείς πιστωτές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Η προσεκτική παρασκηνιακή διπλωματία του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν συνέβαλε να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι στο πακέτο στήριξης και προετοίμασε το έδαφος για μία εντυπωσιακή ανάκαμψη, αλλά δεν είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση του χρέους και οι περισσότεροι μεγαλομέτοχοι και κάτοχοι αξιογράφων τραπεζών που πτώχευσαν πήραν τα χρήματά τους πίσω.

Μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Νούναν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τήρησαν την πιο επικριτική στάση έναντι της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας, η αντιπολίτευση έσπευσε να τον κατηγορήσει τον ότι τάσσεται στο πλευρό εκείνων που προκάλεσαν δεινά στον ιρλανδικό λαό ώστε η Ελλάδα να μην εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.

Σε πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο της η ιρλανδική Independent, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κατήγγειλε: «Ο Νούναν υποστηρίζει τους Γερμανούς στην αναμέτρηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας».

Ο ίδιος διέψευσε ενώπιον της βουλής το δημοσίευμα λέγοντας ότι τρέφει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και ότι οι πληροφορίες περί του αντιθέτου βασίζονται σε «διαρροές, εικασίες και διαστρεβλώσεις».

Οι επικριτές του τού υπενθύμισαν την οργή που είχε προκαλέσει στην Ελλάδα όταν το 2012 είχε δηλώσει ότι οι οικονομικές σχέσεις της Ιρλανδίας με την χώρα δεν είναι πολλές περισσότερες από αυτές των τουριστών που πάνε διακοπές εκεί ή των καταναλωτών που αγοράζουν φέτα από το σούπερ-μάρκετ.