Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι σιωπούν για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπράττονται από τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση αυτή αποτελεί "το νιοστό παράδειγμα" της "συμπεριφοράς αυτών που παραδίδουν μαθήματα" από μέρους των ΗΠΑ στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμη η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι "αλλοιώνει τα γεγονότα" σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι ΗΠΑ έχουν το "αλάθητο" και ότι "τα προβλήματα προέρχονται πάντα από άλλες χώρες".

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ιδίως την "κυνική σιωπή" της Ουάσινγκτον για τις "κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" από τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγει μάχες από τον Απρίλιο του 2014 με φιλορώσους αυτονομιστές.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Πέμπτη, διατυπώνει νέες επικρίσεις για τα συνηθισμένα "μαύρα πρόβατα" των ΗΠΑ, ιδίως τη Ρωσία και την Κίνα.

Το Πεκίνο από τη δική του πλευρά κατήγγειλε την Πέμπτη τον "λυπηρό απολογισμό" των ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας ή τις παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών των δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο και των τηλεπικοινωνιών, κάτι που επισήμανε και το ρωσικό ΥΠΕΞ στη δική του ανακοίνωση.

"Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις (η έκθεση) είναι ένα δημιούργημα γεμάτο με πολιτικοποιημένες εκτιμήσεις και χοντροκομμένα ιδεολογικά στερεότυπα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.