Χιλιάδες πολίτες κρατώντας δαυλούς στα χέρια διαδήλωσαν χθες για να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ερνάντες και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για ένα από χειρότερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία της κεντροαμερικανικής χώρας.

Περίπου 25.000 διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ερνάντες, έκαναν πορεία ως το προεδρικό μέγαρο ξεκινώντας από μια φτωχή συνοικία της πρωτεύουσας, της Τεγκουσιγκάλπα, και περνώντας από μια εμπορική ζώνη γεμάτη πολυκαταστήματα.

Μια συμμαχία πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης απαιτεί τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με ένα σκάνδαλο το οποίο υπολογίζεται ότι ζημίωσε κατά 200 εκατ. δολάρια το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφαλίσεων της Ονδούρας. Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση, διάφορες εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων είχαν ιδρυθεί από στελέχη του ιδρύματος, το υπερχρέωναν για την παροχή υπηρεσιών.

Ο Ερνάντες προσφέρθηκε την περασμένη Τρίτη να αρχίσει διάλογο με τα κόμματα και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, που όμως απαιτούν να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη εισαγγελία η οποία θα στελεχωθεί από ξένους, παρόμοια με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ επιτροπή που ηγείται των ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς στη Γουατεμάλα.

Ο Ερνάντες έχει παραδεχθεί ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2013 είχε λάβει δωρεές ύψους περίπου 150.000 δολαρίων από επιχειρήσεις οι οποίες ενέχονται στο σκάνδαλο, πρόσθεσε όμως ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του δεν γνώριζαν από πού είχαν προέλθει τα χρήματα.