Άνδρες που ανήκουν στις τάξεις των σιιτών ανταρτών Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους πλήττοντας δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων σε διυλιστήριο στην πόλη Άντεν με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, ενώ 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα στους Χούτι και δυνάμεις υπό σαουδαραβική ηγεσία κοντά στην πόλη αυτή της νότιας Υεμένης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι.

Μετά την επίθεση στο διυλιστήριο, στην πόλη Μπουρέικα, ήταν ορατή από απόσταση μια στήλη πυκνού καπνού που υψωνόταν στον ουρανό. Έπειτα από μήνες μαχών, η Υεμένη αντιμετωπίζει οξύτατες ελλείψεις καυσίμων και η βιομηχανία καυσίμων της χώρας έχει παραλύσει σχεδόν ολοκληρωτικά.

Πηγές στον κλάδο είχαν δηλώσει τον Απρίλιο πως το συγκεκριμένο διυλιστήριο, που έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται έως και 150.000 βαρέλια την ημέρα, έχει αναστείλει τη λειτουργία του κι έχει κηρύξει κατάσταση ανωτέρας βίας λόγω του πολέμου. Ωστόσο στις δεξαμενές του εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αποθηκευμένη μια ποσότητα καυσίμων 1,2 εκατ. τόνων αργού, καθώς και αέριο.

Στο βόρειο τμήμα του Άντεν, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους μια γυναίκα και τα τρία της παιδιά, όταν πυρά πυροβολικού των Χούτι έπληξαν κατοικημένες περιοχές στις συνοικίες Μανσούρα και Σέιχ Οτμάν.

Μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει από αέρος τους Χούτι τους τελευταίους τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξόριστη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην εξουσία και να αποτρέψει, όπως διατείνεται, την εξάπλωση της επιρροής του Ιράν στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Με την υποστήριξη των βομβαρδισμών της συμμαχίας και χάρη στα όπλα που ρίχνουν τα αεροσκάφη της, οι παραστρατιωτικοί που τάσσονται υπέρ του Χάντι καταφέρουν να αντιστέκονται στην προέλαση των Χούτι. Χθες η συμμαχία έκανε "τουλάχιστον 15" επιδρομές στο Άντεν και γύρω από αυτό, σύμφωνα με μια πηγή στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Χάντι.

Τέσσερα μέλη των παραστρατιωτικών αυτών σκοτώθηκαν, όπως και 10 Χούτι, χθες Σάββατο κοντά στο Άντεν, σύμφωνα με πηγές στις τάξεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στην εξόριστη κυβέρνηση και κατοίκους.

Οι μάχες σημειώθηκαν στις περιοχές Τζαουάλα και Μπιρ Άχμεντ, βόρεια του Άντεν, οι οποίες βρίσκονται υπό των έλεγχο των παραστρατιωτικών.

Πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ το 80% του πληθυσμού—δηλαδή 21 εκατομμύρια άνθρωποι—χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ή/και προστασία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθεί ένα ποσό ύψους 1,6 δισεκ. δολαρίων, το οποίο λέει ότι είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η "επαπειλούμενη καταστροφή" στην Υεμένη.