Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλασε τον στρατιωτικό ακόλουθο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μόσχα διότι τον συνέλαβε στις 12 Μαΐου να κατασκοπεύει. Ο στρατός και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είχαν ανακοινώσει χθες Τετάρτη βράδυ την απέλαση του ακόλουθου, ο οποίος κατονομάσθηκε από τις ισραηλινές αρχές ως ο σμήναρχος Βαντίμ Λίντερμαν.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι "ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Ισραήλ στη Μόσχα, Βαντίμ Λίντερμαν, συνελήφθη στις 12 Μαΐου τη στιγμή που λάμβανε απόρρητες πληροφορίες από έναν ρώσο υπήκοο".

Νωρίτερα σήμερα εξάλλου μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι ο σμήναρχος Λίντερμαν "βοηθούσε ιδιαιτέρως ενεργά τις δραστηριότητες των ισραηλινών εταιρειών στη ρωσική αγορά".

Πάντως το Ισραήλ επεσήμανε ότι ερεύνησε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας και τους βρήκε "εντελώς αβάσιμους".

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η Ρωσία απέλασε τον διπλωμάτη χωρίς να του απαγγείλει κατηγορίες εξαιτίας της διπλωματικής του ασυλίας.

Ο ίδιος ο Λίντερμαν "ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες (της Ρωσίας) είναι αβάσιμες και ότι το επεισόδιο οφείλεται σε μία παρεξήγηση", σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet, την έκδοση της εφημερίδας Γιεντότ Αχρονότ στο Διαδίκτυο. "Τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ κάνει σημαντικές προσπάθειες ώστε να καθησυχάσει τη Μόσχα και να αποτρέψει μία σοβαρή διπλωματική κρίση", προσθέτει.