Ομπάμα: Ο Ασάντ εκδημοκρατίσει στη Συρία ή να παραιτηθεί


Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει είτε να ηγηθεί της μετάβασης στη Συρία είτε να παραιτηθεί από την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο συριακός λαός έδειξε μεγάλο κουράγιο απαιτώντας την μετάβαση της χώρας προς την δημοκρατία», σχολίασε ο κ. Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη σημερινή ομιλία του σχετικά με την αραβική εξέγερση.

«Ο πρόεδρος Άσαντ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια επιλογή. Πρέπει να καθοδηγήσει την μετάβαση της χώρας του ή να φύγει», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων κατά των διαδηλωτών, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την πρόσβαση οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "σε πόλεις όπως η Ντεράα" έδρα των πρώτων εξεγέρσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. αλ Άσαντ και το καθεστώς του «θα είναι καταφρονημένοι στο εσωτερικό και θα συνεχίσουν να είναι απομονωμένοι στο εξωτερικό», συνέχισε.

Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα επέκρινε τη Συρία «γιατί ακολουθεί το σύμμαχό της το Ιράν» το οποίο την βοηθά στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο