Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει είτε να ηγηθεί της μετάβασης στη Συρία είτε να παραιτηθεί από την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο συριακός λαός έδειξε μεγάλο κουράγιο απαιτώντας την μετάβαση της χώρας προς την δημοκρατία», σχολίασε ο κ. Ομπάμα στην πολυαναμενόμενη σημερινή ομιλία του σχετικά με την αραβική εξέγερση.

«Ο πρόεδρος Άσαντ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια επιλογή. Πρέπει να καθοδηγήσει την μετάβαση της χώρας του ή να φύγει», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των βιαιοτήτων κατά των διαδηλωτών, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την πρόσβαση οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "σε πόλεις όπως η Ντεράα" έδρα των πρώτων εξεγέρσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. αλ Άσαντ και το καθεστώς του «θα είναι καταφρονημένοι στο εσωτερικό και θα συνεχίσουν να είναι απομονωμένοι στο εξωτερικό», συνέχισε.

Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα επέκρινε τη Συρία «γιατί ακολουθεί το σύμμαχό της το Ιράν» το οποίο την βοηθά στην καταστολή των διαδηλώσεων.
TAGS